Gå til sidens hovedinnhold

Føler seg lurt trill rundt

Artikkelen er over 11 år gammel

Kjøpmann Knut Jacobsen mener det er et mystikkens skjær over utbyggingen som nå foregår på Holtet.

HOLTET: Knut Jacobsen satt i referansegruppen som jobbet med reguleringsplanen for Holtet lokalsenter. Planen ble vedtatt i 2004.

– Alle som var med i den referansegruppen, som ofret masse tid i flere år, må jo føle seg rundlurt, sier kjøpmannen og legger til at den utbyggingen som foregår nå ligger langt unna de planene for Holtet de ble forespeilet.

LES OGSÅ: Mangler krav til kvalitet

Ble vist Frogner-villaer

Jacobsen sitter og blar gjennom gamle papirer, kart og illustrasjoner fra de rundt syv årene de jobbet med reguleringsplanen for Holtet.

– Alle i lokalmiljøet var representert i referansegruppen - skolen, vellet, handelsstanden, naboer. Det stod uttrykkelig at planene skulle ha «sterk lokal forankring», sier kjøpmannen som har drevet Jacobs på Holtet i en årrekke og som er oppvokst i området.

LES OGSÅ: Arkitekt: – Lommeboken styrer

Jacobsen vet av tidligere erfaring at det er viktig å være med tidlig i reguleringsprosesser.

– Etter at planen er vedtatt er det vanskelig å gjøre noe. Derfor ønsket jeg å være involvert nettopp for å unngå den type rasering av området som vi ser i dag. Men det nytter tydeligvis ikke uansett, sukker han og tenker tilbake på alle møtene med fagetatene.

– På et møte med Plan- og bygningsetaten ble vi vist lysbilder av Frogner-villaer i 2-3 etasjer. Slike med en trapp opp og litt gress på begge sider. Det kunne bli ganske idyllisk, og man skulle ta vare på den gamle bebyggelsen, erindrer han.

Strøkstilpasset

Blokkene som nå popper opp har lite til felles med bildene fra lysbildene.

– Det er jo de samme brakkene som reises overalt, på Røa og Vinderen, og nå her på Holtet. Det bringer ikke akkurat særpreg til et område, sier kjøpmannen.

– «Byvillafortetting» var et ord som gikk igjen. Og «strøkstilpasset fortetting». Det er jo en vits, sier Jacobsen som selv har brukt mye tid og penger på at butikken Jacobs skal passe best mulig inn på Holtet.

LES OGSÅ: Høring av Holtet-plan

– «Strøkstilpasset» er et krav man blir møtt med i alle mulige sammenhenger. Det var opprinnelig byggmesterne Hansen og Olsen som bygget de fleste av villaene på Holtet og Nordstrand, og vi prøvde derfor å tilpasse oss den stilen, sier Jacobsen og legger til at han er forbannet.

– Vi stilte frivillig opp, år etter år, for å få til en best mulig løsning for området. Det kunne de like gjerne ha spart oss for. Det virker som om utviklingen på Holtet, går helt på lykke og fromme. Hvis det er dette som kalles demokrati, så føler jeg at vi har blitt brukt.

– Jeg vil absolutt gå så langt som å si at utbyggingen på Holtet har et mystikkens skjær over seg, avslutter Knut Jacobsen.