Hannes fond skal hjelpe andre

– Vi er takknemlige for livet Hanne har fått leve så langt, sier fosterforeldrene Tom og Angelique Tangen. FOTO: Anita L. Hanken

– Vi er takknemlige for livet Hanne har fått leve så langt, sier fosterforeldrene Tom og Angelique Tangen. FOTO: Anita L. Hanken

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Fosterforeldrene til Hanne Østby (18) har opprettet et fond som skal sikre de juridiske rettighetene til andre barn i samme situasjon som henne.

DEL

NORDSTRAND/BJERKE: - Selv om det ikke er Hanne selv som har tatt initiativet til fondet, så er det hennes eksistens som har gjort dette mulig, sier fostermor Angelique Tangen.

Mandag forrige uke feiret datteren 18-årsdagen sin med en takkemesse i Nordstrand kirke. I den forbindelse ble fondet opprettet.

- Hannes venner lurte på hva hun ønsket seg. Men Hanne har alt hun trenger, så da ønsker vi heller penger til hennes fond, sier Tangen.

Bydelen vil flytte Hanne

Både NRK Dagsrevyen og Dagbladet har tidligere omtalt situasjonen til den sterkt funksjonshemmede jenta.

Elleve måneder gammel kom hun til sine fosterforeldre på Nordstrand. I 2001 bygde de Tangen barnebolig på samme tun som huset sitt i Munkerudveien, slik at Hanne kunne få et fullverdig tilbud sammen med tre andre barn.

I februar i år fikk fosterforeldrene imidlertid beskjed fra Bydel Bjerke at de ønsker å flytte Hanne til et sykehjem. Ettersom Hannes biologiske mor bodde i Bydel Bjerke, er det denne bydelen som hele tiden har hatt ansvar for saken hennes.

Både fosterforeldrene og Hannes biologiske far er sterkt i mot flyttingen, og mener den vil gå ut over jentas helse. Det mener også Hannes lege.

- Hanne vil ikke klare en flytting. Hun er veldig vár for endringer, sier Angelique Tangen.

Nå er vedtaket anket. Sentrale politikere har lovet å se nærmere på saken hennes, men situasjonen er foreløpig uavklart.

Skreddersydd tilbud

Da Nordstrands Blad besøkte Hanne denne uka, hadde hun et team rundt seg som sørget for at hun har det optimalt 24 timer i døgnet. De ansatte kjenner henne godt, og vet nøyaktig hva hun trenger til enhver tid.

- Det er også viktig for oss at dette er Hannes hjem. Det er ikke en institusjon, sier fostermoren.

Lokalene er tilpasset Hannes behov, og hun får blant annet trening i terapibasseng flere ganger i uken.

- Det tar lang tid å lære opp en ny ansatt. Vi har svært lavt sykefravær på bare to prosent, og aldri vikarer, sier Angelique.

Hjelper andre barn

Hanne Østbys fond skal nå brukes til å fremme funksjonshemmede barns rettsikkerhet i Norge.

- Det var viktig for oss at det ikke er vi som skal dra nytte av fondet. Det står også i papirene. Formålet er at det skal bidra til opplysning og forskning om denne gruppens behov. Det skal også gå til juridisk bistand til funksjonshemmede barn som ikke har penger til å føre en kamp privat, sier Angelique Tangen.

Fondet er nå under registrering, og vil snart kunne hjelpe barn fra hele Norge.

Artikkeltags