Klemetsrud/Mortensrud:Sist uke var det kirkegang for de yngste til Klemetsrud og Mortensrud kirke. Og et mer levende møte med både Jesus-barnet og Juleevangeliet går det neppe an å få.

–Skal man få barn til å forstå et budskap, må man gjøre det som lek, sier kapellan Espen Andreas Hasle.

– Derfor bruker vi et vandringskonsept hvor barna selv er med i handlingen.

Det var stint av små unger fra Åsland barnehage på Bjørndal inne i menighetssalen torsdag da Nordstrands Blad fikk være med.

– Hør etter! Jeg er keiser Augustus, og jeg har en befaling til dere om at alle skal føres inn i manntall, sier en kappekledd mann med gullkrone. Noen av de små kjenner igjen keiseren som Espen prest. Hva er nå manntall, undres noen.

-Det er som et slags folkeregister, forsøker en av de voksne å forklare uten å møte den helt store forståelsen.

– Har noen av dere sett Josef?, spør en dame som alle forstår må være Maria. Hun har stor mage som forteller at hun venter barn.

– Josef må jo komme, for vi må til Betlehem.

Men om Josef er borte, må Maria legge i vei, og hun får følge av alle de små samtidig som Klemetsrud-presten Nina Kristine Glatved forteller om julens budskap.

Og veien til Betlehem er lang - rundt hele kirken.

– Her er en åpen dør, det må være byporten til Betlehem, sier Glatved og de små klatrer opp trappen.

Innenfor må de gjennom slusen for å å la seg innskrive før de kan sette seg ned rundt telys-bålet inne i kirken.

– Vær ikke redde for se jeg har en glad melding til dere, hører barna oppe fra galleriet. Og der står Engelen Gabriel og noen av hans hjelpere.

Barna må gjøre som hyrdene på marken. De må vente på fødselen. Og så hører de forsiktige ynk inne fra alteret. Og der sitter Maria med det lille Jesus-barnet i armene. – Det passet jo fint i tid med at jeg ble pappa for bare fire uker siden, visker Hasle. Og så må alle frem og titte på det lille barnet som egentlig heter Leona, er en jente og har smukk i munnen. Men hun roer seg i Marias (klokker Wenche Braathens) armer, og bryr seg lite om både, gull, røkelse og myrra som blir båret frem - godt innpakket i gullpapir.

En høyst levende forestilling som ble gjennomført fire ganger i Klemetsrud kirke og tre ganger i Mortrensrud.