NORDSTRAND: Nå er manuset ferdigskrevet og inne til vurdering hos Filmfondet.

Del på Facebook

I debattprogrammet Trygdekontoret på NRK fortalte Williamson i forrige uke hvordan det har vært å vokse opp i Nordstrand på 90-tallet der det blomstret opp et kraftig høyreekstremistisk miljø.

– Nordstrand er på en måte et norsk mikrokosmos. Det er veldig, rikt, hvitt og ganske kjedelig. Også er det litt skummelt siden det ligger tett opptil multietniske bydeler som Holmlia, sier Willamson i underholdningsprogrammet.

Gjenkjenner trekk

Williamson sier at han gjenkjenner trekk i karakterene i manuset sitt og den terrorsiktede Anders Behring Breivik.

– Det er mange likheter. Blant annet misforstått patriotisme, behovet for tilhørighet og et mønster som Williamson kaller «bambier på glattisen».

– I likhet med Breivik var mange av de høyre-ekstreme som vokste opp rundt meg på Nordstrand ofte ungdom som prøvde ut mye forskjellig for å finne sin plass i samfunnet og som til slutt endte opp med å finne tilhørighet hos hverandre.

Williamson har ikke forandret filmplanene sine etter 22. juli, men mener tvert imot at manuset hans er enda mer aktuelt.

– Den andre bølgen av norsk nynazisme endte jo opp i drapet på en ung gutt på Holmlia.

Nye prat og lite action

Nordstrandsgutten bemerker at noe av det som karakteriserer høyreekstrem ungdom er mye ord og lite handling.

Det er gjerne mye sinte menn som sitter og mener masse, men så er det en som tar saken i egne hender gjennom grusomme handlinger.

– Det så vi både i drapet på Benjamin Hermansen og terrorhandlingene 22. juli.

Williamson sier til Nordstrands Blad at han ikke vil kommentere saken noe ytterligere før han har fått svar fra Filmfondet.

– Jeg regner med at jeg får svar i løpet av oktober, sier han.