ØSTENSJØ: Jan Crosby ble opptatt av Uri Geller første gang han var i Norge i 1974 og profilerte seg som magiker med overnaturlige krefter hentet fra Kosmos. Crosby mente mannen var farlig og skrev bok om fenomenet der han redegjorde for Uri Gellers metoder.

Han mente han kunne dokumentere at Gellers triks var basert på høyst jordiske metoder. Og at både bøying av skjeer og igangsetting av klokker var ting tryllekunstnere før ham har gjort.

Møttes forrige helg

På alternativmessen forrige helg var Uri Geller en av foredragsholderne. Mens Jan Crosby sto på stand på Hobbymessen samme sted. De to ble bragt sammen, og det ble et hjertelig møte.

– Uri Geller trakk mellom 1000 og 1500 mennesker til foredraget sitt. Jeg ble ropt opp på scenen og presentert som forfatter av bok om ham og tryllekunstner, det var faktisk artig, sier Crosby.

Moderert seg

– Jeg har prøvd å få møte ham til offentlig duell tidligere, men da har han avvist meg. Nå fremstår han som en helt annen mann. Uten kosmiske krefter, mer som en artist på lik linje med andre «mentalists» sier Crosby. Han bedyrer at han aldri har vært ute etter en vendetta mot Geller.

– Men jeg oppfattet ham som farlig. Noen så en slags ny Messias i ham, og enkelte trodde han hadde helbredende krefter. Noe jeg mener Geller ikke tok avstand fra. Farlig! sier Crosby.

Senkveld

Da Uri Geller var i oslo var han innom gutta i Senkveld. Der kopierte han blant annet en tegning helt nøyaktig uten å ha sett originalen. Til Thomas’ og Haralds store beundring.

– Et triks som er helt elementært, hevder Jan Crosby, som har lignende opplegg selv. Det handler ikke om mentale signaler sendt fra tegneren til Geller, men det er et mentalt nummer, sier han kryptisk.

– Nå opplever jeg som sagt Geller som en kollega som shower. Det er helt legitimt og flott. Vi er kolleger, og det opplever jeg at han nå har erkjent, fortsetter Crosby.

– Under debatten på Lillestrøm sa jeg at vi tryllekunstnere har mye å takke Geller for. Og det mener jeg. Han skapte en helt ny interesse for magi, sier Crosby.

Blind i bil

Han har opplevd mye i sitt liv som magiker og illusjonist. Han var seks år gammel da han ble dratt opp på scenen av tryllekunstneren Caroli, og siden har han vært på sporet.

– Jeg har alltid vært fascinert av det som tilsynelatende ikke kan forklares, og i 1968 kjørte jeg bil i blinde fra Drammen til Oslo.

Inntil nylig drev han tryllebutikken Crosby Magic i Oslo.

President

Jan Crosby er president i Den Magiske Ring, og han betjente deres stand på Hjem og Hobby-messen da Uri Geller dukket opp og ville treffe ham.

– Vi hadde en kort, men meget interessant samtale om tiden før og nå. Vi har allerede utvekslet sms-er til hverandre, og Uri Geller har nå offentlig uttalt at han håper å kunne bli min gode venn. Samtidig er Jan invitert hjem til Geller, om han besøker England.

– Uri Geller insisterte på å ta et bilde av oss to sammen, bildet har han nå lagt ut på sine hjemmesider. Hans hjemmesider blir besøkt av over 20 millioner seere, avslutter en blid Jan Crosby.