Grunnstenen lagt for moské på Hauketo

BROBYGGERE: To imamer, en rabbiner, en prest og en prosjektleder poserer foran en modell av den planlagte moskeen. Fra venstre: Syed Shamshad H. Rizvi, Joav Melchior, Silje Sørebø, Sheikh Mahmoud Jalloul, og Håvard Ingeborgrud.

BROBYGGERE: To imamer, en rabbiner, en prest og en prosjektleder poserer foran en modell av den planlagte moskeen. Fra venstre: Syed Shamshad H. Rizvi, Joav Melchior, Silje Sørebø, Sheikh Mahmoud Jalloul, og Håvard Ingeborgrud. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Trossamfunnet Tauheed Islamic Centre vil bygge mye mer enn et gudshus.

DEL

HAUKETO: – Helt siden de første muslimene kom til Norge har vi blitt behandlet med respekt. De fikk både religionsfrihet og statsstøtte til å praktisere religionen sin. Nettopp dette hviler som et stort ansvar på oss nå når vi bygger moské, sier Kawthar Janab til forsamlingen som var møtt opp på Hauketo for å se grunnstenen bli lagt for Tauheed Islamic Centres nye moské tirsdag.

Del på Facebook

Multikulturell moské

Brobygging var et gjennomgående stikkord i talene som ble holdt for anledningen. Senteret teller allerede medlemmer fra hele Midtøsten, Pakistan, India, Vietnam, Afrika og Norge, men vil nå også rekke ut til lokalsamfunnet.

Representanter for sunnimuslimene i World Islamic Centre, Det Mosaiske Trossamfund og Den norske kirke var alle på plass under seremonien.

– Det at vi får denne invitasjonen sender budskapet at dere ønsker å bygge bånd ikke bare til andre trossamfunn, men også til samfunnsaktører for øvrig, sier Silje Sørebø, prest i Holmlia kirke, som måtte innrømme en ting:

– Jeg kan altfor lite om islam, særlig med tanke på at jeg jobber på Holmlia. Det kan denne moskeen behjelpe.

Rabbiner Joav Melchior syntes moskeprosjektet minnet om arbeidet jødene måtte gjøre som nyankomne innvandrere for å bygge synagoge for 90 år siden.

Ifølge en av den fremtidige moskeens to imamer Sheikh Mahmoud Jalloul har brobyggingen også et dypere mål.

– Veldig mange har et feil bilde av islam. Det skyldes media, men mye skyldes også muslimene som ikke har vært flinke nok til å formidle et bilde av hva de egentlig står for, sier Jalloul.

Han håper at senteret skal hjelpe til med å endre den trenden.

Den gamle moskeen minnet mye om det vi i dag kaller et universitet: det var et viktig sted for å både fostre og spre kunnskap.

Ung moské

Og som ethvert universitet med prioriteringene på plass, vil også moskeen legge stor vekt på ungdomsarbeidet.

– Det er ungdommen som er født her, og som vil være med å styre dette landet en gang, sier Jalloul.

Så er det også mye ressurser i forsamlingen. Alle ungdommene Nordstrands Blad snakker med er for tiden opptatt med studier, flere i utlandet.

Etterlengtet moské

Etter å ha flyttet rundt i snart 20 år – trossamfunnet har flyttet lokaler fra Enebakk, til Tøyen, Tveita og Alna – er det stort å endelig få et skikkelig bygg.

– Da vi begynte hadde vi seremonier i en leilighet som vi tok ut alle møbler og vegger fra, sier imam Jalloul.

– Når vi får en moské blir vi mer synlige.

Noen hindre gjenstår for at bygget skal kunne ferdigstilles, hovedsakelig finansielle problemer. Men lånet på tomten er allerede nedbetalt, og byggearbeidet har per i går offisielt startet.

For å si det som lederen for den kvinnelige delen av ungdomsorganisasjonen Ung Tauheed, Kiran Ansari sa det:

– Nå må vi bare fortsette med innsatsen til vi Insha’Allah er i mål!

Artikkeltags