KLEMETSRUD: Nordstrands Blad har tidligere skrevet om problemer med å skaffe nok søppel til forbrenning i Oslo. Nå dukker en løsning opp som vel de færreste hadde tenkt seg. Vi har alle sett reportasjene om søppelet som flyter i Napolis gater. Men at ovnene på Mortensrud i vår bydel skulle være løsningen?

Skip hit i vinter

Ifølge den italienske avisen Corriere Della Sera diskuteres en kontrakt på 200.000 tonn søppel for Norge og Sverige for 90 euro per tonn husholdningsavfall. Og Oslo kommune bekrefter at de var i Napoli i forrige uke for å drøfte ordningen.

– Vi sendte to representanter til Napoli. Det er i alles interesse at Oslo kommune får fylt opp forbrenningsanlegget sitt, sier Jannicke Gerner Bjerkås, kommunikasjonssjef i Energigjenvinningsetaten i Oslo, til NRK Østlandsendingen.

I Napoli er søppeldeponiene fulle, og de fleste er nå stengt.

– Napoli har aldri hatt et system for å håndtere søppel, sier den norskitalienske forfatteren Mariangela Cacace, til NRK Hun har skrevet en bok om mafiaens innflytelse i Napoli.

– Å kjøpe husholdningsavfall på søppeldynga i Napoli kan være risikabelt fordi det er fullt av giftig avfall der. Men hvis søppelet som skal til Norge er det som ligger i gata kan det gå bra, sier hun til NRK.

I følge statskanalen er planen å frakte søppelet med skip som leverer varer til Napoli, og som har ledig kapasitet hjem igjen.

Frykter ikke mafiaen

Den napolitanske mafiaen La Camorra har mer enn en finger med i spillet rundt søppelhåndteringen i storbyen Napoli og området rundt. Men Jannicke Gerner Bjerkås presiserer at det ikke er Oslo kommune som skal inngå en avtale med Napoli, derimot en avfallsmegler.

– Når det gjelder eventuell mafiatilstand i Napoli, så tror jeg ikke at jeg skal si noe om det, sier hun til NRK.