Utsikten Kafé er historie

De siste gjestene har forlatt Anett Mathisen på Utsikten. Kafeén ble nedlagt søndag, og benkene står ensomme og forlatte. Foto: Aina Moberg

De siste gjestene har forlatt Anett Mathisen på Utsikten. Kafeén ble nedlagt søndag, og benkene står ensomme og forlatte. Foto: Aina Moberg

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

I går var det ugjenkallelig slutt for Utsikten Kafé. Anett Mathisen orker ikke flere uoverensstemmelser med Mattilsynet, og stengte døren til familiens «hjertebarn» gjennom 30 år.

DEL

EKEBERG: Allerede i august i fjor var Mattilsynet på besøk, og konkluderte med at «lokalet var generelt dårlig vedlikeholdt og ikke egnet for produksjon eller tilberedning av mat».

For å fortsette driften sommeren 2009 fikk Mathisen beskjed om at lokalene måtte oppgraderes for å sikre helsemessig forsvarlig drift. Det ble dessuten fattet vedtak om etablering av internkontroll innen oppstarten i år.

Mulkt og bøter

Under en oppfølgingsinspeksjon i begynnelsen av juni påpekte Mattilsynet at flere av de påpekte forholdene ikke var utbedret, ei heller var lokalene oppgradert. Mathisen fikk frist til henholdsvis midt i juni og juli med å imøtekomme kravene.

LES OGSÅ: – Vi har ingen annen mulighet

I slutten av august ble Anett Mathisen pålagt å stenge en del av driften, dvs. at hun kun fikk selge kaffe/te, brus, emballerte varer og vafler. Samtidig fikk hun varsel om tvangsmulkt på 30.000 kroner og dagsbøter på 1000 kroner dersom hun ikke forholdt seg til Mattilsynets krav.

Ser ikke godviljen

– Tirsdag fikk jeg et nytt kravbrev, og da rant det over for meg. Når jeg trodde alt var ok, får jeg beskjed om at de vil stenge oss igjen. Jeg er helt knust, og ser ingen annen mulighet enn å legge ned Utsikten Kafé med umiddelbar virkning. Nok er nok, sier en trist Anett Mathisen.

– Jeg synes det er positivt at Mattilsynet sjekker, men de burde ha hjerte for steder som Utsikten. Ikke bare stille urimelige krav. Det er rart de ikke ser at vi har godvilje til å prøve å endre på det de forlanger, mener hun.

– Men, istedenfor å gi meg svar, kom Mattilsynet bare med nye krav. Det er ikke mulig å drive slik de krever i en gammel bygning, legger hun til.

Etter beste evne

– Jeg har løpt rundt på Utsikten fra jeg var liten, jeg har hjertet mitt her, og jeg har med med vilje beholdt stedets sjel. Det er jo det som gjør plassen så spesiell. Faren min, Kåre, sa alltid: la stedet være i fred, ikke ta bort sjelen!. Det straffes jeg nå for, sier Anett med tårer i øynene.

Jenta, som er kjent for sitt gode vesen og glade smil, bedyrer at familien har prøvd å utbedre det Mattilsynet har bedt om.

– Istedenfor å rose oss, har vi bare fått kjeft. Den nye vasken var ikke bra nok, benken var feil, vi hadde ikke sørget for egen garderobe for ansatte, og vi har fremdeles utedo, for å nevne noe. Alt vi har gjort etter beste evne, ble ikke godkjent, forteller hun.

En tragedie

Anett Mathisen sier hun hele tiden har savnet en ordentlig «smørbrødliste» fra Mattilsynet.

– Da kunne vi ha vurdert om vi hadde råd og mulighet til å gjøre noe med alle kravene. Nå er det for sent, sukker hun.

Lørdag og søndag var det «gravøl» på Utsikten. Mange faste gjester lot følelsene få fritt utløp. Onsdag sa Anlaug og Leif Guldbrandsen følgende da de fikk vite at kaféen skulle stenges:

– Vi har vært stamgjester her i 40 år. Dette er en tragedie for oss alle. Utsikten har en atmosfære som gjør at vi føler oss friske. Hvor skal vi gå nå?, undrer de.

Fru Olsen og vafler

Hva som skal skje med Utsikten, er det for tidlig å si noe om. Sikkert er det imidlertid at Anett Mathisen denne uken tar med seg «fru Olsen» og oppskriften på «byens beste vafler» opp til Conditoriet hun driver på Holtet.

– Det er vemodig å forlate dette huset med alle minnene. Jeg håper Byantikvaren tar godt vare på det, sier hun.

SkjeriOslo kårer Byens beste i Oslo:
Byens beste kjøpesenter, sushi, kaffebar og pizza. Se full oversikt her!

Artikkeltags