Gå til sidens hovedinnhold

Oslo-sommeren har blitt 12 dager lengre

Artikkelen er over 2 år gammel

De siste 30 årene er sommeren blitt hele 12 dager lenger i Oslo. Den både starter tidligere og varer lengre.

OSLO: Ifølge klimatologisk definisjon varer sommeren i dag fra 6. mai og helt til 26. september i Oslo. Det er den perioden av året da den normale døgnmiddeltemperaturen er over 10 grader.

Tidligere varte denne perioden fra 12. mai til 20. september. Det siste 30 årene er sommeren faktisk blitt hele 12 dager lenger i Oslo, skriver Meterologisk institutt i en pressemelding.

– Sommeren har altså blitt tolv dager lenger, og gjennomsnittstemperaturen er 1,1 grader høyere når sommeren er på sitt varmeste. Varmetoppen kommer også i gjennomsnitt noen dager senere enn før, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Han har sammenliknet normalperioden 1961-1990 med de siste 30 år (1989-2018), og ifølge Meteorologisk institutt viser sammenlikningen at temperaturøkningen er større i siste halvdel av sommeren enn i den første halvdelen.

 

– Dette er et godt eksempel på hvordan klimaendringene slår inn over Norge, sier Ketil Isaksen.

Han forklarer i pressemeldingen endringene med en kombinasjon av naturlige svingninger og en forsterket drivhuseffekt.

– Vi ser at utviklingen av temperaturen her i Oslo har flere likhetstrekk med den globale temperaturøkningen. Globalt er oppvarmingen vi har observert de siste 50-60 årene i hovedsak forårsaket av oss mennesker, sier Isaksen.

Les også

Nå repareres stranden og stupebrettene på badeplassen Katten

Les også

Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet

 

Les også

Rever på Malmøya har angrepet katter og hunder: - Jeg legger ut ulvepiss i håp om at reven skal holde seg unna, sier Mona S. Halvorsen

Les også

Frykter østers vil ødelegge badesteder i Oslofjorden