Gå til sidens hovedinnhold

Oslo Volley inn i nytt samarbeid: Skal jobbe for rusfri idrett

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

Volleyballklubben på Nordstrand går inn i et omfattende samarbeid for å holde idretten som en rusfri sone.

Oslo Volley, med nærmere 400 medlemmer, er en av landets aller største volleyballklubber. Nå har de inngått samarbeid med organisasjonen Idrett uten alkohol. Målet er at idretten skal oppleves som trygg og inkluderende for absolutt alle.

- Uansett hvor gammel du er, hva du tror på, hvilken kultur du kommer fra, hvilke erfaringer du har fra hjemmet ditt eller hva slags helse du har, så ska du føle deg trygg og inkludert i idretten. Ingen skal behøve å velge bort idrettsfellesskapet fordi de ikke føler seg komfortable med andres behov for rus, påpeker prosjektleder Åsmund Kleivenes i Idrett uten alkohol.

Drikker mindre

Tall fra Ungdata viser at dagens ungdom generelt drikker mindre alkohol enn tidligere kull.

- Tallene er faktisk nesten halvert siden årtusenskiftet. Forklaringene ligger i at ungdom i dag bruker mye tid på sosiale medier og internett, at de har flerkulturelle venner, at de vil gjøre "opprør" mot foreldre og besteforeldre som drikker stadig mer, og at de vil prestere bedre på skolen og i idretten, mener Kleivenes.

I Oslo varierer alkoholvanene sterkt fra bydel til bydel. Mens halvparten av ungdommene i velstående områder som Nordstrand og Oslo vest drikker jevnlig, er det færre enn 10 prosent av ungdommene i deler av Groruddalen som gjør det samme. Samtidig bor rundt 10 prosent av alle barn og unge i Norge i hjem hvor minst én forelder har et problematisk forhold til alkohol.

- Når de er på konkurranser og treningssamlinger i helgene, eller på cup og turneringer, skal de vite at alle de voksne rundt dem alltid er edru. Da skal samlingene være 100 prosent på barnas premisser. Det samme gjelder på tribuner og idrettsarenaer. Her må man få lov å være publikum uten å sjeneres av andres rus, understreker Kleivenes.

Rusfrie arrangement

Oslo Volley skal fremover arrangere såkalt Smashing fredag, som skal være et rusfritt tilbud på fredagskvelder med volleyball og mye moro. Idrett uten alkohol vil også prege klubbens drakter med logoer og være synlig på klubbens arrangementer. Oslo Volley har forpliktet seg til å holde alle arrangement og samlinger med deltakere under 18 år alkoholfrie.

- Hvorfor vil Idrett uten alkohol samarbeide med Oslo Volley?

- Oslo Volley er en bauta i det norske volleyballmiljøet. Siden jeg har en lillebror som spilte og trente der i en årrekke – helt fra da klubben het KFUM Oslo, har jeg mange tribunetimer i baken i Oslo Volleys favør. Når klubben så ville være med på Smashing fredag-konseptet, visste jeg allerede at dette var en klubb med engasjement og gjennomføringsevne. En klubb som både vil kunne skape et trygt og inkluderende fredagstilbud for Oslo-ungdom, og som vil kunne fronte Idrett uten alkohol på en god måte. Dermed var styringsgruppen lett å overbevise, fastslår Kleivenes.

Han mener at holdningene til alkohol er blitt bedre i idrettsmiljøene.

- Likevel er det fortsatt mange foreldre, trenere, lagledere og andre i støtteapparatet som ikke klarer ei helg med det aldersbestemte fotballaget eller skigruppa uten å ta seg noen øl på kvelden, påpeker Kleivenes.

Han forteller en historie om en idrettsgruppe med 8-12-åringer som skulle ha treningshelg på Sjusjøen for et par år siden.

- Da gikk det ut en e-post fra ledelsen til de voksne på turen med beskjed om at leirstedet ikke hadde skjenkebevilling, så alle måtte ta med drikke selv, illustrerer Kleivenes.

Savner klarere holdning

Han skulle ønske at Norges idrettsforbund var enda tydeligere når det gjelder alkohol.

- Vi skulle veldig gjerne ha fått til et samarbeid med dem. Vi er utrolig fornøyde med at vi nå har et godt samarbeid med Volleyballforbundet og Hordaland friidrettskrets, og tror at det å komme inn i flere særforbund og kretser kan være veien å gå, mener prosjektlederen.

Kleivenes er også kritisk til mediebransjens fokus på alkohol i sin dekning av idretten

- Spesielt TV-reportere liker å avslutte intervjuer med spørsmål som "Skal du kanskje feire med en jägershot?". Får de litt champagnespruting foran kameraet, er innslaget fullkomment , påpeker han

Han trur at det ikke er uten grunn at barn spruter champagnebrus på Ekebergsletta etter en seier i Norway Cup.