Vandret på sporet etter 2. verdenskrig

STORT OPPMØTE: Det var  mange med på krigsminnevandringen, her ved kommandantboligen og fabrikkeier Nordbys villa fra før krigen. Alle foto: Alexander Hauge

STORT OPPMØTE: Det var mange med på krigsminnevandringen, her ved kommandantboligen og fabrikkeier Nordbys villa fra før krigen. Alle foto: Alexander Hauge

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nærmere femti kvinner og menn møtte opp på Østensjø skole lørdag ettermiddag for å ta del i krigsminnevandring mellom Østensjø og Oppsal gård.

DEL

ØSTENSJØ: Et samarbeid mellom Østensjø historielag og Østensjøvannets venner, gjorde lørdagens vandring til en vellykket affære for de mange som hadde møtt opp i vårsolen utenfor skolen.

En entusiastisk Leif-Dan Birkemoen, turens guide, gjorde vandringen til en lærerik og interessant opplevelse.

Underveis fikk de oppmøtte sett både fysiske krigsspor som fortsatt er synlig i området, og det ble gjenfortalt historiske begivenheter knyttet til området.

Krigsfanger på Østensjø

 – Sovjetrussiske fanger, som arbeidet ved fangeleiren på Etterstad, bodde i brakker ved og rundt Østensjø skole. Under marsjen til og fra fangeleiren, ble det smuglet en del mat inn til fangene gjennom piggtrådgjerdene.

Det forteller Ørnulf Pedersen undertegnede idet vi starter på vandringen ut fra skolen og opp mot den velkjente Skrabben ved Skøyenåsen T-bane.

Som en av få fortsatt gjenlevende fysiske kilder i området, er han med som hjelp og støtte til turens guide, om det skulle være noe Birkemoe ikke kan svare på. Mannen er usedvanlig sprek og oppgående tross høy alder, der han triller sykkelen sin opp bakken i Håkon Tveters vei. Veien han har bodd i hele sitt liv.

LES OGSÅ: Tok farvel med Samuel Steinmann

Skrev brev til fangene

– Vi hadde ikke så mye mat på den tiden, men noe klarte vi å skaffe til de russiske fangene. Som takk for hjelpen, lå det en dag en vakker utskåret fugl i postkassa med påskriften «Alex». Det var nemlig det de kalte meg. Ørnulf ble nok litt for vanskelig å uttale, sier han.

Da krigen tok slutt, inviterte Ørnulf og hans familie et par av de tidligere fangene hjem til hagefest. Der utvekslet de navn og adresser.

– Jeg fikk et svært godt forholdt til fangene. Vi skrev utallige brev, men fikk aldri svar. Jeg så jo litt opp til dem. Selv var jeg bare 12 år, og for meg var det to høye og kjekke karer. Fanger til tross, jeg husker dem som velbygde. Mitt inntrykk er at fangene hadde det bedre her enn på mange andre steder, forteller Ørnulf.

Synlige krigsspor

Det er ikke mange fysiske spor igjen fra krigens dager, men noen hus står fortsatt igjen som et minne fra den alvorstyngede perioden. Et gammelt tømmerhus på oversiden av Skøyenåsen T-bane står i dag akkurat som for 75 år siden.

Tømmerhuset ble bygget opp av tyskerne, og skulle være oppholdssted for de tyske oberstene. Tilsammen ble det bygget 15 slike hus i området. Kun ett står igjen.

Kommandantbolig

Det eneste huset som allerede stod i området, bygget på 1930-tallet, ble okkupert av tyskerne og fikk tilnavnet kommandantboligen. Det var den kjente fabrikkeieren Nordby, som eide huset frem til tyskerne gjorde sitt inntog.

Huset står i dag i Haakon Tveters vei 35, og er et av få fysiske minner som står igjen i bydelen fra krigens dager.

Se bilder og les mer på Østensjø historielags hjemmeside for mer informasjon om vandringen og andre historiske begivenheter knyttet til området.

LES FLERE SAKER FRA NORDSTRANDS BLAD HER

Artikkeltags