Gå til sidens hovedinnhold

Munch-pensel på eventyr

Artikkelen er over 10 år gammel

I den nyeste boken til Bjørn F. Rørvik blir vi kjent med den minste maler-penselen til Munch. Han avslører også et ukjent maleri…

OPPSAL/TØYEN:Barnebokforfatter Bjørn F. Rørvik fra Oppsal har gjort stor suksess og fått flere priser for bokserien sin om Reven og Grisungen. Men i tillegg til å sende disse to ut på stadig nye eventyr, skaper han andre morsomme figurer.

Del på Facebook

I Bukkene Bruse på Badeland, som ble kåret til beste bildebok i 2009, laget han en ny vri på et gammelt eventyr. I sin siste bok lar han oss ikke bare slippe inn i atelieret til Edvard Munch, men helt inn i penselskapet der det kan være riktig så dramatisk.

Vi møter forfatteren på Munch-museet på Tøyen, for å få ham til å fortelle litt om den nye boken.

Den lille penselen

– Hovedpersonen er den aller minste malerpenselen til Munch, som ikke har fått male ennå og blir mobbet av de store penslene, sier Rørvik.

– Munch er også med i en ikke helt uviktig rolle, men det er den lille penselen som ordner opp når det kommer en tyv, røper forfatteren.

Fra Gjesp til Skrik

Han gir dessuten leserne nye opplysninger om forhistorien til det verdenskjente maleriet Skrik.

– I boken fremkommer det opplysninger om et hittil ukjent maleri som er opphavet til Skrik. Det heter Gjesp og alt er kanskje ikke helt historisk korrekt, men som forfatter har man lov til å bruke fantasien, smiler Rørvik.

Morsom historie

Den lille penselen ble til etter et skriveverksted med femteklassinger , så han vil ikke ta all æren for boken selv.

– Det er ikke bare min bok. Vi drodlet sammen på skriveverkstedet, og så ble det bok av det, sier Rørvik.

Boken er illustrert av Thore Hansen, utkom etter påske og er allerede solgt til Danmark.

– Det er et lite eventyr vi har funnet på, hvor vi har puttet inn kjente ting som Munch, ostesmørbrød og ketsjup. Munch spiste nok ikke det, men hovedsaken er å få en god historie. Det finnes nok mer seriøse bøker om Munch, men ikke så morsomme. Det kan hende denne boken endrer folks syn på Skrik, sier Rørvik.

Han synes det er stas at Munch-museet selger boken i butikken sin, og gleder seg nå om dagen også over at han og illustratør Per Dybvig har fått “Skolebibliotekarenes litteraturpris” for bokserien om Reven og grisungen.

– Det er gøy at disse bøkene blir så mye lånt, og det er en stor annerkjennelse å få denne prisen fra skolebibliotekarene som er så nær leserne, sier Rørvik.

Han reiser selv mye rundt og synes det er morsomt å treffe sitt publikum. Den 24. september kommer han til et bibliotek nær deg, nemlig på Bøler.