«Reddet» barnehagene med ugyldig budsjett

 Det var fullt av barnehageforeldre og enkelte andre da budsjettbehandlingen i Østensjø tok til, og applaus da barnehagene ble reddet. Da bydelsdirektøren forklarte at inndekningene var ugyldige var det imidlertid tomt i salen.

Det var fullt av barnehageforeldre og enkelte andre da budsjettbehandlingen i Østensjø tok til, og applaus da barnehagene ble reddet. Da bydelsdirektøren forklarte at inndekningene var ugyldige var det imidlertid tomt i salen. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Østensjø BU «reddet» barnehagene, men gikk imot bystyrets instruksjoner om å innføre brukervalg i hjemmesykepleien. Nå må bydelsdirektøren anke budsjettet.

DEL

ØSTENSJØ: For å finne inndekning for midlene bydelsdirektøren ville spare på kutt og omorganiseringer i barnehagene, vedtok flertallspartiene AP/SV blant annet å kutte en sykehjemsplass og redusere barnevernsbudsjettet med 1,5 millioner kroner. I tillegg foreslo de å ta rundt én million kroner tiltenkt administrasjonskostnader i forbindelse med innføringen av fritt brukervalg i hjemmesykepleien neste år.

LES OGSÅ: Støtter barnehageforeldrene

– Ekstrem risiko

Forslaget fikk en alvorlig bydelsdirektør opp på talerstolen.

– Oppgaven deres er å følge bystyrets instruksjoner og saldere budsjettet. Dere kan ikke nekte å innføre brukervalg, det er urealistisk. Hvis dette vedtas er det ugyldig og innebærer at jeg umiddelbart må anke budsjettet, sa Tove Stien.

Bydelsdirektøren forklarte at dersom et saldert budsjett ikke vedtas innen en viss tid, vil hennes budsjett legges til grunn inntil anken er behandlet.

– Det er vanskelig å se for seg at dette budsjettet er mulig å styre innenfor våre rammer. Det er en ekstrem risiko, særlig sykehjem og barnevern er usikre områder, og jeg ser for meg et knallhardt regime med mange salderinger neste år. De første antagelig i mars, advarte bydelsdirektøren.

Prinsippsak

AP/SV ba om en tenkepause, og Frps forslag om inndekning ved å kutte måltall i økonomisk sosialhjelp ble nevnt som en redningsplanke for å unngå den vanskelige situasjonen bydelsdirektøren skisserte.

AP/SV valgte imidlertid å opprettholde forslaget sitt, og med flertall i BU ble det vedtatt.

– Det er for ille at vi er i denne situasjonen og heller skal bruke penger på privatisering enn velferd. Vi regner med at bystyret vil se på det stramme budsjettet vårt og behandle saken på en skikkelig måte, sa Hanne Eldby (SV).

– Vi vil få illustrert at det er knyttet utgifter til privatisering, og tror det er nyttig for bystyret å gå gjennom en slik sak, sa Per Nygaard (SV).

Sterk kritikk

Høyresiden var også på barnehagenes side, men de var sterkt kritiske til måten venstresiden fant inndekning på.

– Måten dere leker med tall på er betenkelig. Dette betyr en ny sak hvor vi må finne inndekning for over en million kroner et annet sted. Jeg er så skuffa over dette, sa Astrid Arnslett på vegne av Høyre.

Også Venstre, Frp og Bjørn Vesten (nå uavhengig) uttalte at de var sterkt bekymret for konsekvensene av AP/SV-vedtaket.

LES OGSÅ: Støtter barnehageforeldrene


– Det er synd ingen fra barnehagene er her nå og ser hvor dere henter pengene fra, ble det kommentert.

Da det ugyldige budsjettet ble vedtatt i ettiden natt til fredag 17. desember var det kun Nordstrands Blads utsendte som satt igjen på tilhørerplass.

Artikkeltags