ØSTMARKA: I disse dager er det 50 år siden Østmarkas Venner ble stiftet.
LES OGSÅ: Østmarkas Venner feiret med tekst og toner
– De har gjort utrolig mye fint og vært aktive i disse årene. De har stoppet store skogsbilveier, hugst og utbygging. De har stått på! Og fått en autoritet jeg beundrer, erklærer Sverre M. Fjelstad.
LES OGSÅ:
Ordføreren felte julegrana ved Grønmo
Mortensrud kirkekor synger julegrana inn
Bidrag fra mange
I anledning jubileet hyller Østmarkas Venner ikke seg selv, men Østmarka med en bok på over 300 sider fulle av natur, kultur, historie og bilder.
– Styrken til denne boka faglig sett er at det er så mange forfattere, og alle er spesialister på sitt felt, mener Fjelstad.
Naturfotografen, forfatteren og tv-pionéren er en stor bidragsyter til praktboka «Hyllest til Østmarka. Hans bestemor på farssiden bodde på husmannsplassen Dølerud i Østmarka på slutten av 1800-tallet.
– Hun betydde veldig mye for meg, for mine interesser og den veien jeg valgte, slår 86-åringen fast.
For ett år siden åpnet Den Norske Turistforening sin fjerde hytte i Østmarka. Det er den gamle stua på Dølerud, to kilometer å gå fra Grønmo.
– Dølerud er et ideelt sted for barnefamilier, mener Fjelstad.
LES OGSÅ: En gave til alle østmarkavenner
Tiuren som ble kjendis
Mange av scenene fra Naturmagasinet er tatt opp i samme område som Dølerud. Tiuren som ble landskjent fra vignetten, ble filmet ved Spinneren.
– Det morsomme er at den leiken var intakt senest forrige vår, da jeg var der sist, og da spilte tiuren der. Om det er den samme, vet jeg ikke, humrer han i skjegget.
Orrfugl og tiurleik har fått et eget kapittel i boka. Signert Sverre M. Fjelstad. Biologisk mangfold er stikkordet for hans bidrag. Han skriver også om bever, gaupe og elg.
LES OGSÅ: Snart gjenåpner Korketrekkeren
Igjen bever i Østmarka
Fjelstad satt som uavhengig representant i Oslo bystyre fra 1972 til 1976. Det han vil bli husket for som politiker, var at han tok initiativ til å få beverne tilbake i Østmarka.
– Det var bestemor som inspirerte meg til å få beveren tilbake til Østmarka, for den var utryddet. Om folk spør meg hva jeg oppnådde som politiker i bystyret i Oslo, svarer jeg: Jeg klarte dette: Å få beveren tilbake til Østmarka!
I 1975 ble to beverpar satt ut. I dag er det flere hundre bever i Østmarka. Det er et av de få dyra som tåler innavl. I tillegg har etterkommerne av bever som en gang ble satt ut i i Sverige, truffet på og blandet seg med Østmarka-beveren.
LES OGSÅ:
Ser alvorlig på forurensing fra Follobanen
Følg gaupesporene!
Gaupa trives i Østmarka.
– Av alle dyr i skogen er gaupa den mest sky. Fortvil ikke om du ikke får se den. Men ved å følge sporene til gaupa, vil du oppdage en hel del: Hvor den har gått, hvor den har spist, hvor den har sovet, lyder oppfordringen fra Fjelstad.
Elgen er det derimot ikke så vanskelig å få øye på om den er der. I boka er det bilde av en elgkolle som beiter bare noen steinkast fra Dølerud.
– I de årene Dølerud sto ubebodd, overtok elg og rådyr, rev og hare kulturlandskapet. Dette er en liten naturperle i Østmarka, utbryter Fjelstad.
LES OGSÅ: Sarabråten i bokform
Ulv og kanskje bjørn
Ulven har igjen etablert seg i Østmarka. Fjelstad har ennå ikke sett den.
– Til tross for at jeg har fulgt ulvespor i mil etter mil, har det ikke vært meg forunt å få øye på den i Østmarka, sier Fjelstad.
– Både kona og jeg har funnet elgkadaver som er rester etter ulven.
Den erfarne naturfotografen utelukker ikke at også bjørn har overvintret i Østmarka i nyere tid.
– Ja, jeg tror faktisk det er en mulighet for det. På kanten av en liten myr i Østmarka naturreservat fant jeg for en god del år siden en maurtue som var «skalpert». Jeg har undersøkt mange maurtuer som har vært skalpert av bjørn i Trysil. Hvis tua i Østmarka hadde ligget i Trysil, ville jeg sagt «ja, her har bjørnen vært på ferde igjen».
Når bjørnen våkner fra vintersøvnen, er den på jakt etter å fylle opp kroppen med proteiner. Klarer den ikke så slå i hjel en elg, slår den kalotten av maurtua og forsyner seg av maur, forklarer Fjelstad.
Han sier altså ikke at det har overvintret bjørn i Østmarka, men at det er en viss mulighet for at det har skjedd i nyere tid.
– Øyeren er ingenting for en bjørn å svømme over. Radiomerket bjørn har svømt over Glomma der det er like langt som over Øyeren, påpeker han.
LES OGSÅ: NÅ er Nøklevann-demningen ferdig
Fugler og dyr
Et av kapitlene som Fjelstad har skrevet til boka «Hyllest til Østmarka, handler om å komme seg ut og holde øynene åpne for det som finnes av dyr og fugler på skogsturen.
– Ikke bare å gå fra A til B, men at turen i seg selv skal by på opplevelser, slår Fjelstad fast. Selv er 86-åringen fremdeles i god form og stadig ute på tur i skogen.
– Jeg er der fortsatt daglig. Målet mitt med skrivingen er at jeg vil gjøre fuglelivet og dyrelivet tilgjengelig for dem som går ut, men at vi også skal ta hensyn til dem under skogsturen. Jeg løfter ikke pekefingeren, men jeg sier: Vær varsom!
LES OGSÅ:
Vandrefalker har etablert seg i Østmarka
Gå på baksporet
Mannen som har flere mil utenfor oppgåtte stier enn de aller fleste av oss, er spesielt opptatt av spor og sportegn.
Han har et godt råd til dem som ferdes ute i skogen og vil prøve å følge spor, enten det er ulv eller gaupe, elg eller rådyr-
– Gå på baksporet! Det vil si at du går motsatt vei av det dyret har gått. Det for ikke å forstyrre eller stresse det. Går du på baksporet, finner du tilbake til hvor dyret kommer fra, hvor det har spist og kanskje helt tilbake til hvor det har sovet. Det er like spennende som å følge ferske spor, fremholder Sverre M. Fjelstad.
LES OGSÅ: Penger til friluftsliv og besøksgård
Lanseres på Sandbakken
Jubileumsboka «En hyllest til Østmarka» ble nylig lansert under 50-årsfesten for Østmarkas Venner i Bøler kirke.
Torsdag 24. november er det en ny mulighet til å bli kjent med jubileumsboka, på Sandbakken markastue.
Hit kommer blant annet Helga Gunnarsdottir, som er nestleder i Østmarkas Venner og har vært redaktør for boka sammen med østmarkavennene Sigmund Hågvar og Espen Bratlie.
Gunnarsdottir vil presentere boka, mens forfatter og bidragsyter Anders Baumberger skal lese fra kapitlet «Høyt og lavt med barna i Østmarka».
Det er mulig å få kjøpt boka både før og etter presentasjonen, som starter klokken 19. Arrangementet er gratis og åpent for alle.
På nettsiden ostmarkasvenner.no (ekstern lenke) finner du mer informasjon om jubileumsboka og hvordan du kan få tak i den. Den vil blant annet være å få kjøpt på Abildsø gård, Rustadsaga og Bøler bibliotek enkelte dager i tiden frem mot jul.
LES OGSÅ: Arbeidshester i Østmarka