Gå til sidens hovedinnhold

Historisk vandring til Sarabråten

Artikkelen er over 5 år gammel

Onsdag 23. september er det historisk fakkelvandring fra Ulsrudvann til Sarabråten.

ØSTENSJØ/ØSTMARKA: Det er foreningen Sarabråtens venner med støttespillere som arrangerer fakkelvandringen.

– Hver høst arrangerer vi et kulturarrangement ved Sarabråten. Første året vi hadde en slik samling kom det hele 250 personer! I år lager vi arrangementet som en fakkelvandring fra Ulsrudvann og inn til Sarabråten - ikke ulikt fakkelvandringene som går langs Alnaelva og Akerselva, forteller Even Saugstad på vegne av Sarabråtens venner.

– I likhet med disse elvevandringene vil vi også ha underholdning, informasjon og kulturinnslag underveis, sier Saugstad.

LES OGSÅ: Sarabråten  - gammel storhet frem i lyset

Kjente gjester

Sarabråten var i sin tid eid av forretningsmannen Thomas Heftye, som var blant landets rikeste og mest betydningsfulle menn mitt på 1800-tallet.

Han fikk satt opp sitt sommerhus her og inviterte storfolk fra inn- og utland, som Bjørnsterne Bjørnson, Henrik Ibsen og Aasmund Olavsson Vinje. Også kong Oscar II, maleren Gude og eventyrsamlerne Asbjørnsen og Moe var blant Heftyes gjester her inne i Østmarka.

Etter 40-50 år hvor stedet ble brukt flittig, var det imidlertid slutt, og i 1917 ble husene revet for å sikre kvaliteten på Nøklevann som hadde blitt drikkevannskilde.

Nå er det bare ruiner igjen.

LES OGSÅ: Gjenåpnet Flyktningruta fra Skullerud

Bildeshow og skuespill

På turen vil man gjennom bildevisninger på storskjerm og enkle tablåer med skuespill få innblikk i Sarabråtens historie.

– Teamet bak «Spillet om Sarabråten» stiller opp sammen med gode hjelpere fra Sarabråtens venners samarbeidende organisasjoner og sørger for en stemningsfull, informativ og opplevelsesrik kveld, opplyser Saugstad.

Start går fra parkeringsplassen ved Østmarksetra og Ulsrudvann mellom klokken 19 og 20.

Det blir historiske stopp ved Folkehjelpshytta ved Ulsrudvann, ved Korketrekkeren og ved ruinene etter plassen Lutdalen før turen ender på Sarabråten.

Innslagene disse stedene blir ifølge arrangørene gjentatt, slik at alle skal få det med seg - enten de starter tidlig eller seint.

– Og i tillegg til drøyt hundre fakler som viser vei innover, vil vandrerne på siste delen av turen kanskje høre lyden av spill på lur – ikke ulikt det Thomsas Heftyes gjester kunne oppleve for 150 år siden, røper Even Saugstad.

Fakkelvandringen er gratis å delta på, og det er ingen påmelding.

Både ved Ulsrudvann og på Sarabråten blir det mulighet for påfyll av mat og drikke for turgåerne.

Går du glipp av dette arrangementet, men vil gå til Sarabråten en annen gang, kan du glede deg over at det ved ruinene på høyden bak Nøklevann er satt opp en informasjonstavle med historikk, gamle bilder og kart som viser hvordan det engang var der.

LES OGSÅ: Drømmen om Sara