Gå til sidens hovedinnhold

Overskudd for EKT i koronaåret - Michael hyller givere og frivillige: – Vi har vært utrolig heldige

Pandemien holdt på å velte EKT Rideskole og Husdyrpark, men offentlige tilskudd, gaver fra private og reduserte lønnsutgifter bidro til at bedriften fikk sitt største overskudd på flere år.

For abonnenter

Rideskolen og husdyrparken omsatte for 10,6 millioner kroner i 2020, noe som er på nivå med de foregående årene. Men der virksomheten hadde røde tall fra 2017 til 2019, viste bunnlinja 769.000 kroner i pluss etter koronaens første år.

Verden så ganske annerledes ut for bedriften i fjor vår. Nedstengningen strupte alle inntekter, samtidig som kostnadene løp fritt. Søknader om koronastøtte ble avslått fordi EKT er en ideell organisasjon, og plutselig svevde konkursspøkelset over besøksgården.

Akkurat nok til lønn

Da nedstengningen var et faktum og de ansatte ble permittert, reduserte regjeringen arbeidsgivers lønnsplikt til to dager. Det gjorde at EKT hadde akkurat nok penger til å betale lønn for mars. Men i april var kassa tom.

– Da var det krise, forteller tidligere styreleder og medeier Michael Falch.

Redningen kom fra investeringsselskapet Ferd og Johan H. Andresen.

– Andresen skjønte at en del bedrifter som falt innunder samme kategori som EKT, var i dyp krise. Han ga et stort beløp til hver av sine ansatte og ba dem gå ut og finne bedrifter eller institusjoner som trengte hjelp. Hele fire personer fant ut at EKT trengte støtte, forteller Michael Falch.

Til sammen fikk bedriften 425.000 kroner i gave. Falch fullroser Andresen for handlekraften.

– Jeg må beundre enn mann som er så kjapp på ballen. Vi fikk betalt regningene og forsikret bygningsmassen.

– Helt fantastisk

Donasjonene bidro til at mai gikk greit, men i juni skulle Falch ut med 600.000 kroner i lønn og feriepenger.

– Det var absolutt krise, men samtidig ble det lagt ned en betydelig frivillig innsats fra foreldre og unge voksne. Grunnen til at vi endte opp med et så godt resultat, er at personalkostnader ble byttet ut med frivillig innsats. At så mange hoppet frem fra sidelinjen, la skulderen til og ytte gratis arbeid med dyrestell, er helt fantastisk, roser Falch.

Samtidig kom det inn penger fra private via kronerulling, i alt 450.000 kroner. Det bidro til at EKT akkurat kom seg over feriepengekneika og klarte å dekke helt nødvendige driftsutgifter.

Bedriften fikk også gratis juridisk hjelp fra advokatfirmaet Sands, som lobbet for at EKT skulle få tilskudd og hjalp dem med å få et lån i banken.

– Vi har vært utrolig heldige med at folk har villet hjelpe oss økonomisk og ikke minst praktisk med frivillig hjelp, sier Falch.

Frykter ny nedstengning

Lettelsen var stor da EKT i september i fjor fikk krisehjelp fra en ordning administrert av Lotteri- og stiftelsestilsynet. 700.000 kroner kom inn på konto.

Michael Falch sier likviditeten i øyeblikket er tilfredsstillende. Nå handler alt om å holde kostnadene nede, særlig lønnskostnadene, og unngå en ny nedstengning.

– Å stenge ned et sted som vårt betyr at vi blir sittende fast i kostnader vi ikke kan fri oss fra, sier Falch.

Leter etter kapitalressurs

Falch har nå gått av som styreleder i EKT, et verv han har hatt siden 2004. Falch opplyser også at han har overført eierposten sin til kone og hovedaksjonær Sissel Thorson Falch.

– Min kone og våre fire barn er nå eiere, sier Falch.

Samtidig er familien på utkikk etter en økonomisk støttespiller som kan hjelpe til ved behov.

– Fordi vi ikke får kassakreditt hos bankene, er det helt nødvendig at vi har en eier som kan skyte inn kortsiktige lån for å komme over kneiker. Dette har jeg gjort ti ganger. Nå er jeg 83 år og kan ikke fortsette. Jeg dør en dag, og det må en annen kapitalressurs inn. Det jobber vi med, og jeg ser veldig positivt på å få til en avtale med en ny aksjonær som kan representere en kapitalressurs når det trengs.

Les også

EKT får offentlig koronastøtte: – En enormt stor lettelse

Les også

Hadde ikke klart seg uten donasjoner og hjelp fra frivillige – nå håper EKT på penger fra staten

Les også

Se de nyfødte geitekillingene på EKT!