Som en del av Oslo Sør-satsingen står fotoutstillingen HJEMME i Skilpaddeparken på Rudshøgda ved Mortensrud skole.

Fotoutstillingen består av flere bilder av forskjellige folk fra Lofsrud - deriblant Tom Harald Isakka-Dahl og ektefellen Markus Isakka Dahl, og skal stå der ut januar.

Da Tom Harald skulle følge sin åtte år gamle datter til skolen tirsdag morgen, så datteren plutselig noe hun reagerte på.

– Pappa, noen har skrevet noe på bildet, sa hun.

Da Tom Harald gikk nærmere så han at ordet "Gay" sto midt mellom han og Markus.

– Jeg sa til datteren min at det bare var ungdomshærverk. Hun skjønte ikke helt hva ordet betydde så jeg tok bare et bilde og gikk videre sier Tom Harald, som likevel ikke er sjokkert over at det skjedde.

Ikke overrasket

– Jeg hadde på et vis tenkt at det kunne skje. I forbindelse med pride-uken i fjor hang mange av oss på Lofsrud opp flagg som ved flere anledninger ble revet ned. I tillegg har jeg ved enkelte anledninger fått beskjed om at jeg går imot kulturer og religioner. Jeg ble ikke overrasket, men skuffet, sier Tom Harald.

Han gikk hjem og kontaktet Oslo sør-satsingen, og sier at de ble forskrekket da de fikk høre om det.

Tom Harald har vært åpen om at han er homofil siden han var 18 år og har bodd med mannen sin i 32 år, og sier at han ikke er helt fremmed for slike hendelser.

– For 32 år siden var verden veldig annerledes. Vi har opplevd flagg kastet mot oss og hatefulle ytringer. Det er heldigvis veldig få av disse opplevelsene nå, men det dukker opp av og til, sier han.

Folk må vite at det har skjedd

Da han gikk hjem og fortalte om hendelsen kom ekteparet frem til at de skulle dele hendelsen med resten av nærmiljøet, og postet derfor bildet i en lokal Facebook-gruppe.

Bildet fikk stor oppmerksomhet, og flere uttrykte sin støtte til ekteparet. Tom Harald forteller at det er svært hyggelig med slike tilbakemeldinger.

– Vi tenkte at det er noe folk må vite har skjedd. Når vi først har stått frem med bildet i Skilpaddeparken så må vi fortsette å stå frem. Det er et trygt nabolag her på Mortensrud og det er veldig mange som er glad i oss og som vi også er veldig glade i, sier Tom Harald, som også roser Oslo sør-satsingen.

– Jeg synes det er et supert prosjekt. Oslo sør-satsningen har gjort veldig mye bra på Søndre Nordstrand, og satt i gang flere prosjekter som vi er med på. Det er med å knytte samfunnet, avslutter han.

Har erstattet bildet

Herdis Nundal forteller at fotoutstillingen er et av flere tiltak i Oslo sør-satsingens arbeid for et bedre nærmiljø på Rudshøgda på Mortensrud.

Hun er programleder for satsingen, og synes det er trist at holdninger som dette fortsatt finnes.

– Dette er et mangfoldig og rikt nærmiljø på mange ulike måter, og nettopp derfor er det både trist at holdninger som dette fortsatt finnes og at hærverk som dette skjer, sier Nundal.

Hun forteller at de så fort de fikk vite om hærverket tok kontakt med Tom Harald og ektefellen, og at de takket være det gode samarbeidet med fotografen fikk et nytt bilde på plass kun noen dager etter at hærverket ble oppdaget.

– Bildet ble erstattet tirsdag kveld denne uken, avslutter Nundal.

Liker du saken du leser? Visste du at du kan lese Nordstrands Blad gratis nå i januar? Les mer om det her: Nå kan du teste Nordstrands Blad gratis i hele januar