Gå til sidens hovedinnhold

Politiet rykket ut til Bogerud etter meldinger om skudd

Artikkelen er over 1 år gammel

Politiet fant ikke spor etter skyting da de rykket ut til Bogerud i natt.

BOGERUD: Klokken 0145 i natt fikk politiet flere meldinger om høye smell, og det som kunne være skudd på Bogerud.

Flere biler ble også sett kjørende bort fra stedet like etterpå.

"Vi har vært i området med en rekke patruljer, men har ikke funnet noen som er skadet, eller andre spor etter skyting," skriver politiet på Twitter.

Dette skjer en uke etter at ti personer ble pågrepet i Oslo, siktet for blant annet vold mot politiet på Bogerud mandag 29. juli. Da rykket politiet ut etter melding om slåssing på Bogerud T-banestasjon.

Da politiet ankom stedet, skal stemningen ha blitt aggressiv. Personene var i alderen 16 til 25 år, skriver NTB. De som var til stede, etterkom ikke pålegg fra politiet om å trekke seg tilbake, og flere dyttet også til politibetjenter, ifølge politiet.

Les også: Ti personer pågrepet etter slåssing på Bogerud mandag kveld

Kritikk mot politiet

Ti personer ble opprinnelig pågrepet. Elleve personer ble bortvist fra stedet. De pågrepne er siktet for forhold som blant annet vold mot politiet, brudd på våpenloven, trusler og for ikke å ha etterkommet pålegg fra politiet.

Det har stormet mot politiet etter at de rykket ut til Bogerud for en uke siden. Flere av ungdommene har stått frem med sin versjon av hendelsen. De avviser at stemningen var aggresiv i forkant.

– Politiet ba oss stille oss inntil veggen. De pekte batonger og håndvåpen mot oss på en veldig aggressiv måte og brukte veldig lang tid på å sjekke oss.De snakket til oss som om vi var dyr. Som om vi var ingenting, sier Mubarak Ismail (21) sier til NRK Østlandssendingen.

Ungdommene har fått støtte av blant andre lederen for oppvekstkomiteen i Østensjø, Hanne Eldby (SV). Hun har til NRK gitt uttrykk for at hun forstår at ungdommene reagerer.

Politiet mener stemningen var amper

Facebook har politiet lagt ut sin versjon av hendelsen mandag for en uke siden: Da politiet kom til stedet opplevde de at det var amper stemning der, som etter hvert rettet seg mot politiet. Det dreide seg om et 20-talls ungdommer og voksne som opptrådte truende og aggressivt. Mange av disse er kjent for politiet fra tidligere. Det ble blant annet beslaglagt knokejern og balltre.

Det tok tid for politiet å få kontroll på stedet. Det ble slengt bemerkninger og ukvemsord, og pålegg fra politiet om å fjerne seg ble ikke etterfulgt. Flere av personene på stedet blandet seg i politiets arbeid og forsøkte å hindre dem i å utføre jobben sin. De tok tak i uniformene til tjenestepersonene og dyttet dem. (...)

Oslo politidistrikt har registrert at det er en oppfatning om at politiet har opptrådt både stigmatiserende og trakasserende.

Vår tilnærming er å bygge tillit til ungdommen, både hjelpe dem og spille på lag med dem når de er utsatt for noe. Men når de bryter loven, må vi fortelle at det blir reagert med sanksjoner, og at politiet er nødt til å rykke ut når vi får melding om trusler med kniv/machete.

De som ble pågrepet har i etterkant blitt forklart hvorfor politiet handlet slik vi gjorde Vi har hatt samtaler med hver enkelt av dem. I tillegg er vi til stede på Bogerud for å gi informasjon til de som bor i området. Skulle beboerne ha spørsmål til politiet kan de gjerne ta kontakt med de patruljene som er til stede for å få og også gi informasjon.

Forebyggende tiltak

Det jobbes mye med tillitsbygging og dialog mellom ungdom og politiet på Bogerud. Politiet ønsker ikke konfrontasjoner med verken ungdom eller andre. I enhet øst er det 70 personer som driver med forebyggende arbeid og som også er til stede der ungdommen ferdes, både på skole og i fritid. Det forebyggende arbeidet gjøres i samarbeid med bydelen, her gjennom blant annet dyktige utekontakter ansatt i Østensjø bydel, skriver politiet på Facebook.