(Nettavisen) En studie utført ved Tsinghua University i Beijing skaper overskrifter i flere store aviser. Forskerne delte deltakerne i to omtrent like grupper – de som hadde normalt hårtap og de som hadde et særskilt problem med hårtap.

De fant at gjennomsnittsinntaket av sukkerholdig drikke hos menn i den siste gruppen var 4,2 liter i uken, mot 2,5 liter i uken hos dem med normalt hårtap. Det er særlig juice, brus, energidrikker og søtet te som gir en økt risiko for hårtap, konkluderer studien med.

Nettavisen har bedt lege og ekspert på hårtap, Martha Mergoudi, om å vurdere forskningen.

– Studien er seriøs og sannsynliggjør at sukkerholdig drikke øker hårtapet hos menn som allerede er genetisk disponert for dette, sier Mergoudi.

Hun har spesialisering innen hårtransplantasjon og eier den medisinske hårklinikken Poseidon

Kosthold påvirker

Hver nordmann drikker i snitt 49 liter sukkerholdig mineralvann per år ifølge Helsedirektoratet, altså nesten én liter per uke. I denne statistikken er andre sukkerholdige drikker som juice, iskaffe og andre søtede drikker ikke inkludert. Særlig blant unge, er inntaket langt høyere enn blant eldre.

Mergoudi sier studien støtter opp om annen forskning, også forskning hun selv har gjort, som viser at et vestlig kosthold med mye sukker, fett og prosessert mat øker sannsynligheten for hårtap.

Samtidig peker hun på at gener klart utgjør den viktigste årsaken til at menn mister hår.

– Et kosthold med få vitaminer og viktige næringsstoffer øker sannsynligheten for hårtap, sier hun.

Hun peker på at håret er en del av kroppens forbrenningssystem. Det vil si at det vi spiser og drikker også går ut i håret og påvirker det. Gjennom analyser av hår kan man for eksempel finne ut hvilke vitaminer, mineraler og legemidler kroppen har inntatt over tid.

Den kinesiske studien, som også undersøkte andre kostholdsfaktorer, fant blant annet at menn med mest hårtap spiste mer fritert mat, sukker og honning, godteri og iskrem enn de uten hårtap. De spiste også mindre grønnsaker enn dem som ikke mistet hår.

– Et godt kosthold hjelpe mye for å unngå hårtap, sier Mergoudi.

Til avisen The Sun påpeker også hudlege Dr. Sharon Wong viktigheten av et godt kosthold for å bevare god hårvekst. Håret vokser ved at cellene i nedre del av hårsekken deler seg og skyver de eldre cellene utover.

– Dette krever alle næringsstoffene i et godt balansert og sunt kosthold. Det inkluderer magre proteiner, gode karbohydrater og fett, vitaminer og mineraler. Ernæringsmangler og tøffe dietter der man skal gå raskt ned i vekt er en vanlig årsak til hårtap, sier hun.

Sukker fører til depresjon

I rapporten teoretiserer forskerne hvorfor sukker påvirker hårtap. Ifølge doktorgradsstipendiat i ernæring ved Universitetet i Oslo, Erik Arnesen, foreslår forskerne at sukkerinnholdet i drikkene fører til høyere blodsukker, som så omsettes til sukkeralkoholer som hoper seg opp i cellene (ved kronisk høyt blodsukker).

– Dette kan i sin tur føre til skader på celler og nervene. Men i denne studien målte de altså ikke blodsukker, og det er heller ikke bevist at dette er en årsak til hårtap, sier Arnesen.

Sukkerholdig drikke har også andre negative effekter. En metaanalyse viste at testpersoner som drakk tre bokser cola om dagen hadde en 25 prosent økt risiko for depresjon sammenlignet med dem som ikke drakk søtholdig drikke. En annen kryss-seksjonsstudie viser at et høyt sukkerinntak har en signifikant sammenheng med en høy grad av angst hos 45-åringer.

Andre studier har dessuten vist at et høyt forbruk av energidrikk både kan gi søvnproblemer og angst, noe som også kan bidra til hårtap, ifølge de kinesiske forskerne.

I Norge har energidrikk-salget skutt i været de siste årene. Etter at energidrikk ble lovlig i Norge i 2009 har drikken blitt svært populær. Nå er energidrikk den kategorien av drikkevarer som øker mest fra år til år.

Statistikken fra drikkevarebransjen går kun tilbake til 2014. Da ble det solgt 17,7 millioner liter energidrikk i Norge. I 2022 ble det solgt 68 millioner liter. Det er en økning på nesten 300 prosent. Og det er sukker-energidrikken som er mest populær. Det ble solgt dobbelt så mye energidrikk med tilsatt sukker, som med kunstig søtning.

Samtidig har lettbrus tatt over store deler av brusmarkedet i Norge. 65 prosent av all brusen som selges her til lands er nå sukkerfri.

Tvil rundt funn

Den kinesiske studien peker på at i tillegg til kostholdsfaktorer, bidrar også stress, lite søvn, høy BMI, kronisk sykdom, angst og posttraumatisk stress til økt hårtap. Samtidig viser de til at hårtap blant menn er et økende problem. Mens 21 prosent av menn i Kina slet med hårtap i 2010, var andelen økt til 27 prosent i 2021. Nettavisen kjenner ikke til tall på dette globalt.

Selv om Mergouidi kan bekrefte at alle disse livsstilsfaktorene påvirker hårtap, tror hun ikke økningen av hårtap generelt henger sammen med disse faktorene.

– Det stemmer at alle disse livsstilsfaktorene, særlig stress, påvirker hårtap hos dem som allerede er genetisk disponert for dette, men jeg tror likevel denne økningen først og fremst henger sammen med at vi lever lenger. Det vil si at hårtap skjer senere, men over lengre tid og derfor vil det være flere som opplever det, sier hun.

Selv om hun bekrefter at den kinesiske studien er troverdig, peker hun på at resultatet ikke er absolutt og at det kan være andre forhold som påvirker hårtapet. Forskerne selv peker på at det kan være vanskelig å vite om det er sukkerholdig drikke som påvirker hårtap, eller om det er hårtap som påvirker inntak av sukkerholdig drikke.

PTSD og hårtap

De viser også til at angst hos deltakerne ser ut til å være en viktig medvirkende årsak til hårtap. Særlig ser sammenhengen mellom posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og hårtap ut til å være sterk viser de til – sterkere enn sammenhengen mellom søtet drikke og hårtap. De viser blant annet til en studie der pasienter med PTSD har en forhøyet risiko for å utvikle autoimmune hudsykdommer, inkludert Alopecia areata, som er flekkvis hårtap som kommer plutselig.

Arnesen sier til Nettavisen at han synes studien er interessant. Han framholder samtidig at man på bakgrunn av denne studien ikke kan fastslå at sukkerdrikker er årsak til hårtap.

– Ifølge forskernes egne analyser, kunne en del av sammenhengen forklares av bakenforliggende sykdom og angstlidelser hos dem som drakk mest sukkerholdig drikke. Hårtapet kan da være påvirket av stress, bruk av medisiner og så videre, sier han.

Arnesen påpeker også at de i studien har inkludert drikker med svært ulikt sukkerinnhold – alt fra te og kaffe tilsatt sukker til ren sukkerbrus.

– De har ikke sett på om mengden sukker er forbundet med hårtapet eller bare drikkevanen. Det kan jo tenkes at de som inntar mye sukkerdrikke har et generelt usunt kosthold og dermed også får mindre næring i kostholdet. Og mangel på mineraler og vitaminer er negativt for hårvekst, sier ernæringseksperten.

Selv om han ikke er overbevist om at stort inntak av sukkerdrikker i seg selv fører til hårtap, påpeker Arnesen at det også er mange andre gode grunner til å begrense inntaket av sukkerholdig drikke.

– Det gir kun raske kalorier og ingen andre næringsstoffer. Det øker risikoen for overvekt og fedme, og kroniske sykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdom, sier han.