SANDBAKKEN: «Fra Svalbard til Syden og Sandbakken» skrev lokalavisen da Gunn Oftedal og Sebastien Barrault overtok som vertskap på Sandbakken sportsstue i Østmarka høsten 2015.

– Etter fire år er vi fortsatt «de nye». Det er vi vel helt til den dagen noen overtar etter oss, sier Sebastien med et smil.

Mye har skjedd på de fire årene siden Gunn og Sebastien flyttet inn i privaten på Sandbakken. Ikke minst har markastua vært gjennom en full restaurering av alle bygningene på tunet, alt er malt utvendig og tak er skiftet. Et nytt, stort kjøkken er tatt i bruk, noe som har gjort hverdagen atskillig lettere for de to driverne. Det er Oslo kommune som eier Sandbakken og som har stått for oppussingen.

Ble foreldre i juni

Det har også skjedd ting på privaten, for å si det sånn.

– Ja, det stemmer; fra juni i år ble det plutselig et helt annet tempo. På den måten har vi sikret oss ekstrahjelp for fremtiden, forklarer den forholdsvis nybakte småbarnsfaren.

Å ha en baby har gjort at mange av gjestene er blitt ekstra godt kjent med bestyrerparet; det er mange som vil kose og klemme på det nye tilskuddet til familien.

Tilbake til oppussingen: Storstua på Sandbakken er også malt innvendig, og det har paret gjort selv.

– Arbeidet er ikke helt ferdig, for nå skal de begynne å restaurere det gamle fjøset. De venter på at 60-årsjubileet er over, forklarer Sebastien.

– Jesus er fortsatt her, Judas forsvant

For førstkommende lørdag skal det feires på Sandbakken. Ikke sånn stivt med skjorte og slips, her er du velkommen i de turklærne du har.

På programmet står omvisninger i nærområdet med Even Saugstad som guide. Med start fra Sandbakken klokka 12 og 14 tar Even med seg turfolket i en times tid, til Tømmerholen og Tømmerholtjern, og til bildene som den tyske livskunstneren og naturfilosofen Helmuth Alfred Rohloff malte rett på fjellet på 1960-tallet.

– Jesus er fortsatt der, men Judas forsvant, kommer det lattermildt fra Sebastien.


Sammen med Irene Asphaug drev Even Saugstad Sandbakken i 11 år, frem til dagens vertskap overtok i 2015.

– Han har stor kunnskap om Østmarka og er veldig opptatt av historie. Og dette er hans område, så vi spurte om han ville være med. Med ham er det alltid noe nytt å lære om Sandbakken, slår Sebastien fast.

Bilder av Sandbakken før og nå

I storstua blir det en utstilling med gamle og nye bilder fra Sandbakken.

– Noen av gjestene har også bidratt med bilder, og det er fortsatt mulig å komme med bilder hvis folk har det.

I vedskjulet stiller Lars Lindblad ut sine fotografier. Han er en aktiv bruker av Østmarka, og tar masse bilder som han legger ut på Instagram og Facebook. Nå blir bildene hans å se på Sandbakken.

Håper de blir til 75-årsjubileet

Gunn og Sebastien håper mange finner veien til Sandbakken lørdag. Fra parkeringsplassen og opp er det rundt 700 meter å gå, så det er overkommelig for store og små.

– Det er bare å komme, både for folk som har vært på Sandbakken før og nye som er nysgjerrige på stedet. Jeg håper vi blir på Sandbakken til markastua fyller 75 år. Da har vi i alle fall ekstrahjelpen på plass. Og kanskje flere også, sier Sebastien Barrault.