(Avisa Oslo) – Jeg så ikke hva som skjedde, så det jeg forteller deg er referert fra datteren min, innleder May-Liss Tidemandsen.

Onsdag spiste hun lunsj ute på Nordstrand sammen med datteren og foreldrene sine. 20 meter unna kunne familien se et rådyr som også var midt i et måltid.

Men den fredfulle sommeridyllen skulle raskt bli avbrutt av bråk.

– Datteren min så at buskene bevegde seg før noe lite hvitt hoppet over gjerdet. Hun tør ikke gå god for at det var en hund, men foreldrene mine er sikre på at de hørte knurring og bjeffing rett før angrepet, sier Tidemandsen og fortsetter:

– Selv oppfattet jeg et hyl fra rådyret. Det var grusomme lyder, men hendelsen gikk så fort og plutselig ble det stille. Vi hørte ikke noe etterpå så vi var sikre på at rådyret hadde kommet seg unna.

Varslet Bymiljøetaten

Dagen etter kom naboen Anne Wasstøl hjem fra et par dagers reise. Da så hun en rådyrkalv på gårdsplassen som skrek.

– Jeg ringte politiet, men de ba meg avvente situasjonen, sier Wasstøl.

Men kalven fortsatte å skrike noen ganger samme natt og påfølgende dag.

– Jeg snakket med naboen på fredag. Hun fortalte meg hva som hadde skjedd. Vi bor på en naturtomt og da jeg gikk ned i hagen fant jeg et dødt rådyr, nesten skjult i gresset. Da ringte jeg politiet igjen, som satt meg over til Bymiljøetaten, sier hun.

– Ville mest sannsynlig sultet i hjel

Bymiljøetaten opplyser at de både rykket ut på natta 15. juni og på nytt et par dager senere. Den siste gangen handlet det om funnet av et dødt dyr.

– Vakthavende sjekket dyret og det viste seg å være ei geit med melk i juret. Geita hadde en skade/rift mellom frambeinet og kroppen. Det kan ikke utelukkes av skaden er forårsaket av hund. Det kan også være en skade som følge av at rådyret har blitt jaget av hund. Rundt 50 meter unna ble det funnet et lite rådyrkje og det er overveiende sannsynlig at kjeet tilhørte den døde geita. Det ble dermed tatt en beslutning om å avlive kalven, opplyser Tea Turtumøygard i Bymiljøetaten.

– Kunne man latt være å avlive kalven?

– Kalven er helt avhengig av mor i så ung alder og kalven ville mest sannsynlig sultet i hjel, eller blitt tatt av hund eller rev. Det er bakgrunnen for avgjørelsen, svarer Turtumøygard.

Hun sier at man kan mate kalver.

– Men det er ekstremt tidkrevende. Det er også veldig stressende for kalven å bli tatt inn og matet av mennesker, så det er på ingen måte en «easy fix», sier hun.

Det er lovbestemt båndtvang for hund i tiden 1. april til og med 20. august. Turtumøygard sier det er viktig at den overholdes.

– Nå i hekketiden er dyrene svært sårbare for jaging og forstyrrelser. Vi vil derfor på det sterkeste oppfordre alle hundeeiere til å respektere båndtvangen, samt sørge for å ha kontroll på hunden også resten av året, sier hun.

– Sørgelig

Anne Wasstøl er glad for at naboen var til stede slik at hun fikk vite hva som hadde skjedd.

– Det var en dramatisk situasjon. Det er aldri hyggelig å finne et dødt dyr i hagen, men det hadde vært verre hvis jeg ikke visste hva som hadde skjedd, sier hun.

Også May-Liss Tidemandsen var glad for at naboen fortalte hva som skjedde videre.

– Jeg hadde ikke sett at rådyret hadde kalver, men da Anne fortalte meg det skjønte jeg hvorfor rådyret hadde vært her så mye, sier hun og fortsetter:

– Det er veldig sørgelig at kalven ble avlivet, men vi ble fortalt at kalven ikke ville klart seg når moren ikke har melk i jura.

Hun opplyser at noen har observert en kalv til. Har du tips om den kan du ta kontakt med politiet på: 02800. Hendelsen fant sted i Seterveien på Nordstrand.