Gå til sidens hovedinnhold

Renoverer arkitektonisk bibliotekperle på Bøler

Artikkelen er over 2 år gammel

Sverre Fehn tegnet Deichman Bøler, som ble ført opp i 1972. Siden da er mye av bygget endret. Nå vil Deichman og Bøler Samfunnshus SA tilbakestille biblioteket til sitt opprinnelige uttrykk.

Innsendt

Deichman vil snart kunne ønske Bølers befolkning velkommen til et bibliotek som igjen ser ut slik arkitekt Sverre Fehn så for seg.

På 80-tallet samlet Bøler-folk seg til dugnad og malte bibliotekets betongfasade rød for å dekke over graffiti. Men biblioteket var bygget med fasade i ren betong, og i dag finnes det bedre måter å holde betongen grafittifri på.

- Vi gleder oss til endelig å kunne ta i mot folk i akkurat det biblioteket Sverre Fehn tegnet for dem, sier seksjonsleder for Deichman Bøler, Mari Gudim Torp.

Arbeidet med overflatebehandling og restaurering startet 9. september og vil pågå ut måneden.
I betjent åpningstid er biblioteket åpent som vanlig, men det kan bli noe redusert adkomst mens arbeidet pågår.

I tillegg til å fjerne rødmalingen og impregnere betongen, vil Deichman og Bøler Samfunnshus SA gjennomføre en rekke tiltak for å gi bibliotekets brukere en bedre opplevelse. Skilting og utendørsbelysning blir oppgradert, hoveddøren blir ny, og vindfanget innendørs åpnes opp.

I forbindelse med deler av dette arbeidet vil biblioteket måtte holde stengt noen uker i starten av november. Informasjon vil komme på plakater og nettsider i god tid. Meråpent-tilbudet vil også måtte holde stengt mens deler av arbeidet i november foregår. I disse periodene vil bibliotekbrukere med meråpent-tilgang ikke ha mulighet til å låse seg inn utenom betjent åpningstid.

Mari Gudim Torp er overbevist om at ventetiden vil bli verdt det for brukerne.

- Med dette får hele biblioteket en sårt tiltrengt ansiktsløftning, og brukerne vil få oppleve den perlen av et bibliotek som Sverre Fehn opprinnelig tegnet. Her sitter vi på en arkitekturskatt som alle i Oslo kan være stolte av, sier Gudim Torp.

Bøler Samfunnshus SA eier bygningsmassen og står for selve renoveringen. Som leietaker samarbeider Deichman tett med daglig leder Truls Halstensen og resten av styret. Deichman har også tett kontakt med arkitektene Tom Wike, Per Olaf Fjeld og Henrik Hille, som forvalter opphavsretten etter Sverre Fehn.

- Deichman Bøler er et sted hvor alle som bor i nærområdet kan føle seg hjemme. Her kan folk låne bøker, ta en kopp kaffe, møte venner, eller få påfyll i form av barneteater eller forfattersamtaler. Nå gleder vi oss til å kunne ønske velkommen til biblioteket slik det opprinnelig skulle se ut, sier Gudim Torp.

Les også

Det blir ikke Anne-Cath. Vestly-senter på Sørli gård