Gå til sidens hovedinnhold

Returpunktene oversvømmes av skrot - hva med å ta seg sammen litt?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tydeligvis er det veldig vanskelig å forstå hva man kan levere inn til gjenbruk hos UFF, eller hva som anses som “glass og metall”? Nesten daglig ligger det skrot rundt innsamlingspunktene både på Lambertseter, Brattlikollen, og mest sannsynlig andre steder i bydelen.

Man kan undre seg på om folk har vanskelig for å lese skriften på boksene, eller er folk bare så frekke at de velger å lempe skrotet sitt her - uansett hva det er?

Det siste halvåret har det blitt observert både panelovner, pulter, madrasser, malingsspann, en microbølgeovn, en stumtjener, ødelagte barnevogner, leker i plast, en seng, store sekker med søppel. Listen er lang.

Det er ikke lenge siden vi fikk en helt ny avfallsstasjon på Ryen - ikke veldig langt unna. Alternativet er en kjøretur til Grønmo avfallsstasjon. På kommunens nettsider er det god informasjon om både åpningstider og hvilke artikler som kan leveres der.

Ryen avfallsstasjon ligger ganske nærme, her kan man også levere såkalte “ombruksartikler”. Både pult og stumtjener kunne ha blitt levert her til ombruk.

Hvem må rydde opp skrotet?

Det er Renovasjonsetaten som har ansvar for å tømme beholderen for glass og metall - denne tømmes som regel ofte nok, og det har ikke noe med tømmehyppighet å gjøre at det samles skrot utenfor returpunktene.

I Oslo har vi cirka tusen returpunkter for glass og metallemballasje. Disse skal brukes til kildesortering, ikke til å sette igjen diverse restavfall eller annet. Man kan ringe Renovasjonsetatens eget kundetorg, eller sende epost hvis man oppdager forsøpling rundt returpunktene. Du kan gå inn på bymelding.no, og melde i fra om forsøpling på offentlige plasser.

Når det gjelder UFF sin innleveringsboks for klær, sko og tekstiler, er det de som tømmer denne selv. Om den er helt full kan man lett finne kontaktinformasjon på selve boksen, og sende en sms til UFF med beskjed om at den bør tømmes.
Tviler på at UFF tar med seg annet skrot som ligger slengt rundt innleveringsboksen.

Unødvendig forsøpling

Det beste er jo å få slutt på at folk bruker returpunktene til å kvitte seg med søppel som ikke skal leveres der. Kanskje man bør henge opp mer informasjon? Henvise de videre til avfallsstasjoner som er nærliggende?

Det hjelper tydeligvis ikke at det står "klær, sko og tekstiler" på den ene boksen, og "glass og metall" på den andre. Naboer og andre som passerer returpunktene synes at dette er et lite trivelig syn.

Ta seg sammen litt?

I en verden der alle bør bli flinkere til å fokusere på blant annet miljøet rundt oss, bør vi kunne forvente at vi skal klare å levere avfall og artikler der de skal leveres.

Forøvrig kan det tipses om Finn.no, og "gis bort" dersom du vil at noen henter artikler som kan "leve videre".

Bra for miljøet - og bra for deg som vil bli kvitt noe, og fint for alle som slipper å se forsøpling i lokalområdet sitt.