Tenkte det var på sin plass å løfte frem toppen av lavmål, mangel på "folkeskikk og almennoppdragelse" og frekkhet som overgår all forstand.

I disse Covid-tider har nok mange fått seg en tankevekker, og kanskje også endret syn på både livet, hverdagen, jobb, familie og verdier som virkelig betyr noe - hva som er viktig her i livet. Jeg har nok endret tankesett selv, men en ting har ikke endret seg. Jeg velger å finne det beste i andre mennesker her i livet. Løfte frem det gode, ta vare på det positive og har blitt oppdratt til "gjør med andre som du ønsker andre skal gjøre mot deg".

Jeg er fan av allmennoppdragelse og folkeskikk. Høflighet, respekt og omsorg for andre. Vi har alle forskjellig bakgrunn, oppvekst, vilkår og miljø, så jeg har også med det full forståelse for at vi alle er forskjellige. Når det er sagt, har det aldri, og da mener jeg ALDRI vært greit å stjele fra andre. Eneste unntaket vi alle heiet litt på Robin Hood som stjal fra de rike og ga til de fattige, men så var det også en eventyrfilm fra 1938....

Hvem er DU som tenkte at dette er helt greit? At dette er helt innafor, og ingen ser meg hvis jeg later som jeg "rydder" litt? Gjorde du dette i dagens lys? Trodde du at du kunne leke Robin Hood? Eller listet du deg ut en sen kveld i nattens mulm og mørke?

Så velger jeg igjen å se det gode i andre: Jeg håper du gjorde dette i ren desperasjon for å glede noen andre som trengte det, og at du selv ikke har mulighet til å gå den redelige veien. Jeg hadde så gjerne hjulpet deg hvis det er tilfelle, gått en ny tur i skogen og plukket kvistene, brukt kveldene mine til å flette nye hjerter og kranser, kjøpt lys med timer til deg i butikken og gjort det hyggelig for den som trengte det.

Hadde du bare spurt, selv om det kanskje er vanskelig på en kirkegård, men du kunne lagt igjen en lapp, eller tatt mot til deg og bedt om hjelp på annet vis kanskje? Eller var du bare rett og slett en kjeltring? Jeg håper på det første, men frykter dessverre det siste!

I stedet stjal du. Frarøvet fra plassen til våre kjære som vi har mistet, som vi savner, barna savner, som kortvarig fikk gleden av at vi pyntet og ga de våren, håpet, lysene som tennes, ga de gleden over at livet skyter nye skudd, og ga de derfor hjertene våre. Når det gjelder det siste, så har du knust dem!

Vi kommer til å pynte igjen, men denne gangen med et håp om at du lar det være. Inntil da kan du gjerne google Straffelovens § 321, eller kanskje begynne med noe så enkelt som Kardemommeloven, det bør være en enkel start ...

En skuffet, men ærbødigst hilsen fra Celin Vanay