Gå til sidens hovedinnhold

- Rovdriften på Ekeberg-området blir bare mer og mer tydelig

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dersom planene for utbygging av stadion, flerbrukshall og utvidelse av kontorene til OIK tilknyttet Ekeberghallen blir gjennomført, vil belastningen på friområdene på Ekeberg øke betraktelig.

De siste 30-40 har det skjedd store forandringer i bruken av sletta og skråningen ned mot fjorden. Dette friområdet er som en grønn lunge i en storby. Her finnes det rev, rådyr, grevling, ekorn og et yrende fugleliv. Deler av området er omgjort til natur-reservat for å beskytte planter og dyr.

Jo flere som benytter dette området, jo mer varsom må vi være for å ta vare på dets egenart. Skulpturparken har ført til en rekke helt nye og ganske trafikkerte stier i skogen. Slitasjen er merkbar. Med tiden vil dette føre til erosjon. Vi ser hvordan skogen har problemer med sykdom.

Fra jeg flyttet hit og ble nærmeste nabo til sletta for 35 år siden, har jeg sett store forandringer i bruken av friområdet.

Opplegget som nå er foreslått vil bare øke belastningen. Enda flere brukere vil bare føre til at forandringene går enda fortere. Det er ikke mulig å verne sletta og friområdene, når stadig flere folk og flere aktiviteter legges hit.

Den største trusselen representerer faktisk Oslo Kommune med sin etat for Plan og Bygg, og Bymiljøetaten som hover inn penger på utleie til festivaler og andre som setter dype spor i naturen.

Respekten for naturen og kunnskap om hvordan vi mennesker sliter i stykker vårt eget miljø, står høyt på dagsorden til dagens unge. Vi trenger ikke å gå til Amazonas for å se hva mennesklig virksomhet fører til. Vi har det rett utenfor vår egen stuedør.

Feller du et tre uten tillatelse i Oslo i dag, vanker det store bøter. 100 trær i et ”kratt” som du kaller det skal glatt vike for et tribuneanlegg. Det er å stikke hodet i sanden.

Rødt er for at vi bruker sletta og friområdene varsomt. Inngrepene er allerede for store og slitasjen eksponentiell. Vi ønsker at unge og gamle kan benytte seg av dette herlige friområdet. Og samtidig lære seg naturvern og hensynstaken til alle andre arter vi deler kloden med.

Kommersiell virksomhet har gang på gang vist at det ender i rovdrift både på mennesker og naturen. Idretten tar stadig nye skritt inn den kommersielle verden, og rovdriften på dette fantastiske friområdet blir mer og mer tydelig.