Det ble en norsk jubeldag i løypene på Lillehammer 2. desember. I tillegg til Rustadløperens kanonrenn var det hele ni nordmenn blant de ti beste utøverne i mål på dagens 10-kilometer.

Overraskelsen fra 22-åringen gikk de erfarne kommentatorene til NRK til å måpe.

– Helt sprøtt, sa NRKs Torgeri Bjørn om resultatlista til NRK.

– Bare å glemme nå

– Det er helt sykt, veldig gøy først og fremst. Jeg hadde ikke forventet å vinne i dag, sa Andersen til TV 2 etter rennet.

Til Nordstrands Blad forteller en glad seiersherre om dagens løp.

– Dette var jo helt utrolig og betyr jo selvsagt utrolig mye. Den smakte jaggu godt og det er ekstra deilig å få ut et så godt skirenn i verdenscup, forteller 22-åringen fra Bøler.

Han forteller at oppkjøringen har gått som planlagt og og at han har fått trent utrolig godt uten noe sykdom i høst.

– Dagens renn er utrolig motiverende for videre og jeg håper å få sjansen i flere verdenscuprenn videre i vinter. Jeg håper dette er starten på det som kan bli en utrolig bra sesong. Målet med det første er kanskje Davos om jeg får muligheten der. Det hadde vært gøy å kjempe om en plass til vm.

Etter fredagens prestasjon har han fort meldt seg på i kampen om en VM-plass i Slovenia neste år for alvor. Selv snakket han imidlertid om planere for U23-VM da han ble intervjuet av TV 2. Akkurat det har ekspert Petter Northug en klar mening om.

– Det er bare å glemme nå. Vi skal ha ham til senior-VM. Han virker offensiv og sulten, så jeg tror han kommer til å trives i dette sirkuset her. De U23-planene er bare å kaste i søppelet, sa TV 2s langrennsekspert Petter Northug om vinneren.

Han la listen fra start og holdt farten. Verdenscupseier på denne distansen er jo en VM-billett. Det ser ut som han har lyst til å gå skirenn fremover, konstaterer Petter Northug.

Knuste eliten

Med seieren fikk 22-åringen fra Bydel Østensjø sitt definitive internasjonale gjennombrudd – i sitt andre verdenscuprenn.

Tildheim Andersen, som debuterte i verdenscupen på femmila i Kollen i mars med en 24. plass, ble sittende i lederstolen med en tid som ble altfor god for landslagsløperne og verdenseliten.

Med en knall sterk tid slo han løpere som Hans Christer Holund, Emil Iversen, Pål Holberg og Didrik Tønseth.

Under NM på ski i mars tok 22-åringen er sterkt tredjeplass på 5-mila, bak nevnte Holund.

– En megaskrell

Andersen gikk i mål til suveren ledelse og selv om det kom mange profiler på rekke og rad bak ham, klarte de ikke å hamle opp med tiden til den unge Rustad-løperen. Både Didrik Tønseth og Sjur Røthe måtte gi tapt i mål.

– Det går mot en megaskrell her, karer, sa TV 2-ekspert Petter Soleng Skinstad.

– Det er utklassing av feltet så langt, sa han om 22-åringen tidligere i løpet.

Av de ti beste av det kun briten Andrew Musgrave som klarte å lure seg inn sammen med nordmennene på en fjerdeplass. Håvard Moseby, Pål Golberg, Martin Løwstrøm Nyenget, Mattis Stenshagen, Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger var også inne på topp 10.

Andersen debuterte i verdenscupen på femmila i Holmenkollen så sent som i mars. Der ble han nummer 24. I sin andre verdenscupstart i karrieren ser det altså ut til at han stikker av med seieren.

Noen timer før start kom for øvrig meldingen om at sesongens dominerende løper, Johannes Høsflot Klæbo, ikke var frisk. Han kjente «murring» i halsen og valgte å stå over. Det er uklart om han starter i helgen.

Nå får du langrenn på toppnivå hos Nordstrands Blad - flere lokale stjerner går de kommende rennene

VM-gull til Rustadløper Iver Tildheim Andersen (19) fra Bøler: – Et fantastisk løp