Fra 9. til 18. september arrangeres den årlige strandryddeuken, hvor organisasjoner, privatpersoner og frivillige fra hele landet organiserer dugnader på mange strender, med mål om å rydde avfall.

Andre jobber for å holde havbunnen ryddig året rundt.

Søndagsrydding

OL-utøver Martin Helseth fra Munkerud er med i organisasjonen og fridykkerklubben Spearos Oslofjord. Han er med på å arrangere ryddinger av havbunn nesten hver eneste søndag uansett årstid.

Søndag 9. september ryddet en gruppe på syv fridykkere, inkludert Helseth, området under Malmøybrua.

– Det ser ikke ut under der. Jeg tror man fint kunne arrangert fem-seks ryddinger til, uten at det ville gått tomt, sier Helseth til Nordstrands Blad.

Fire båtvrak og bigbags

Fridykking er når man dykker kun ved bruk av maske og snorkel.

Gradestokken viste 17 grader i havet, og på rundt en time og ett kvarter samlet gjengen på syv inn det de estimerer å være 400 kilo med søppel.

– Vi fant fire båtvrak, masse skrot som tilhører båter, tomgods og masse plastartikler. Det er ganske mye søppel og mer enn nok å ta av, sier Helseth.

Nordstrands Blad har flere ganger skrevet saker om bekymrede mennesker som har sett båtvrak ved Malmøya, som frykter at uvitende badere skal treffe vrakene når de hopper:

- Blir jo litt

Han forteller videre at de fylte flere bigbags, som rommer 1.200 liter hver.

Klubben har som mål å fjerne ti tonn med søppel på havbunnen innen året, og Helseth forteller at de allerede har rydder rundt seks tonn. Han har ingen tvil om at de kommer til å nå målet.

– Vi har ryddet så mye at vi har blitt vant til hvor mye søppel det er. Det vi gjør er bare en dråpe i havet, men det blir jo litt.

Norgesmester med på laget

Det er åpent for alle å bli med på å rydde når Helseth og Spearos arrangerer de ukentlige ryddingene, og de gjøres helt på eget initiativ når det passer de som kan.

Han forteller at det både er erfarne og uerfarne fridykkere, og at det også er lov til å bli med fra land. 9. september var Norgesmester i fridykking, Ivar Holmen, med. Han kommer ned til 66 meters dyp.

– Man får tak i det meste på rundt fem meter, men det er også masse plastikk på stranden, sier han og legger til:

– Jeg synes det er en fin erstatning for søndagsturen.

Helseth og Spearos rydder rundt om i hele Oslofjorden, og forteller at de på det meste har vært 52 fridykkere. Da slo de seg sammen med Ormøya roklubb. Søppelet som blir tatt opp fra havet hentes av Løvås Transportfirma, som Spearos har en avtale med.

Spearos Oslofjord ble fikk årets miljøpris av Oslo kommune i 2022 for sitt arbeid med å rydde Oslofjorden.