En tilfeldig forbipasserende oppdaget søndag ettermiddag at det kom røyk opp fra bakken ved et forlatt bål ved Solbergvann i Østmarka.

Ifølge denne personen kom det røyk opp fra flere hull rundt bålet, og brannvesenet ble varslet. I mellomtiden var det flere personer som helte vann fra flaskene de hadde tilgjengelig.

– Brannvesenet kom på ATV rett før klokken 15 og tok over slukningsarbeidet. Det hadde spredd seg via røtter under bakken og krevde mye slukking. Jeg er ikke i tvil om at de som satt der har tenkt at bålet var slukket da de forlot plassen, men det ble en viktig påminnelse om å slukke litt ekstra, sier personen, som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

Brannvesenet fikk ifølge henne åpnet opp røttene med øks, og fikk tømt bøttevis med vann over bålet.

– Dette kunne potensielt blitt ille hvis det ikke hadde blitt oppdaget i tide.

Lite nedbør

Branninspektør Tom Løvskogen på Kastellet brannstasjon bekrefter at de rykket ut til et forlatt bål søndag ettermiddag.

– Tre mann ble sendt opp til Solbergvann, hvor de fant et bål det fortsatt var liv i. De måtte grave opp, da det hadde tatt seg ned til røttene. Det ble en liten jobb for å slukke det ordentlig, sier han.

Det har vært tørt i skogen i hele sommer, og det lille regnet som har kommet de siste dagene renner fort unna, forklarer Løvskogen.

– Det er fortsatt tørt i jorda under. Hvis man ikke får slukket ordentlig er det muligheter for at det blusser opp og at det utvikler seg mer. Men det blir bare spekulasjoner i akkurat dette tilfellet.

15. september ble bålforbudet fjernet for i år, men Løvskogen oppfordrer likevel om å være forsiktig med å tenne bål.

– Selv om man har passert 15. september er det ikke fritt fram hvis det ikke har kommet tilstrekkelig med nedbør.

Han oppfordrer om å forsikre seg ordentlig om at bålet er slukket, og at det ikke er noe glød igjen.

– I tillegg er det viktig å gjøre det på en ordentlig bålplass der det er lagt til rette for å tenne et bål. Det har noe med å underlaget å gjøre, at det er et sted hvor det ikke er noe brennbart under, sier Løvskogen.