Gå til sidens hovedinnhold

Så var julen her, igjen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Julen skal være en morsom høytid, en god høytid. En høytid for å feire hverandre, feire familierelasjoner. Julen er en tid for å være sammen, vil mange mene og påstå. Dessverre er det ikke slik for alle. Mange voksne, eldre og også barn, føler eller opplever kanskje ikke bestandig at julen er god høytid.

Det kan være mange årsaker til at julen er et mareritt, for mange mennesker.

Ensomhet, vil jeg anta, er den største årsaken til at julen blir vanskelig for mange. Ensomhet, som da ofte kommer i form av tristhet og for noen kanskje også depresjon.

Ikke alle har venner de kan feire sammen med heller, for de er kanskje sammen med sine familier. Familier spredt utover det ganske land.

Mange mennesker tar det for gitt å feire med familien sin, i julen. Ikke alle har, eller opplever, gode familierelasjoner. Det kan være at man har opplevd en vanskelig barndom/oppvekst, og sliter med traumer fra den tid. Det kan også være at man ikke har familie igjen, som lever.

Hos par med barn, som har gått fra hverandre, er det ofte slik at de bytter på å ha barna, annenhver jul. Det er også tilfeller hvor hverken mor eller far får muligheten til å feire jul med barna sine.

Resultatet blir altså da ofte for mange, å feire jul alene.

Jul er barnas høytid, vil mange kanskje påstå. Det er ikke bare hyggelig, for alle barn i julen. Det er mange barn, som lever under vanskelig oppvekstkår. Oppvekst preget av fattigdom, rus og sykdom, er avgjørende årsak til at barn gruer seg til å feire jul. Det kan også være barn som lever under vold fra foreldre, eller andre forsørgere.

De siste årene har mange organisasjoner arrangert julaften. Det er også private som har tatt initiativ, til å invitere mennesker hjem til seg på julaften.

Julaften er én dag i året, men ensomhet har ingen slike tider eller grenser. Ensomhet kan forekomme de 364 dagene ellers i året.

Handelsstanden godter seg, på folks kjøpe vilje/ trang i julen. Mennesker bruker penger de kanskje ikke har, og må ta opp gjeld, for å betale juleforberedelser og for å gi de beste gavene. Det kan være noen, som kjøper seg «til god samvittighet». Slik trenger eller må det ikke være.

Snakk med hverandre, og bli enige om, hvordan dere gjør det med gaver. Selvlagde gaver er også hyggelig, å både gi og få. Det trenger ikke å koste så mye. Det viktigste er vel å gi?

Til slutt, en liten påminnelse om hvorfor vi feirer jul: Lukas evangeliet 2 kap: 1-14

Ha en fin julehøytid, dere alle!