– Vi lever i det 21. århundre og kan ikke fortsette som nå. Kommentarer som «jævla jøde» eller «jævla homse» er noe vi hører ofte. Det er et stort problem på skolen vår og noe vi må sette en stopper for, sa en av representantene fra elevrådet i sin appell.
Flere hundre store og små møtte opp til det som nå er blitt en årlig tradisjon ved skolen. Etter initiativ fra blant annet elevene på skolen selv, ønsker skolen gjennom en hel dag med ulike markeringer, å vise at de støtter mangfoldet og sier nei til rasisme.
– Vi kan ikke la det som skjedde før Pride 2022 skje igjen. Vi vil ikke ha en Utøya nummer to. Dette startet med oss ungdommer. Hva kan vi gjøre i vår hverdag for å forbedre miljøet på skolen, sier en av de andre fra talerstolen foran Nordseter denne kvelden.
SE FLERE BILDER NEDERST I SAKEN!
Delte ut over 450 fakler
SE ELEVRÅDET TALE HER:
Fakkeltoget ble startet opp i fjor, etter at det dukket det opp flere hakekors rundt om i bydelen, og elever ved Nordseter skole la merke til økt bruk av rasistiske utsagn ved skolen sin. Skoleungdommen likte ikke utviklingen og startet derfor et initiativ som nå skal bli en årlig tradisjon, nemlig et fakkeltog for mangfold, og mot rasisme.
– I fjor delte vi ut rundt 450 fakler og gikk tom, det var mange i toget som gikk uten fakkel, så i år skal vi kjøpe inn vesentlig flere, fortalte Christopher Brekke, leder av FAU ved Nordseter skole til Nordstrands Blad tidligere i høst.
Han ønsker å få frem at fakkeltoget ikke bare er mot rasisme, men også for mangfold.
– Det er fæle ting i samfunnet som for eksempel skyteepisoden på London pub tidligere i sommer. Det er åpenbart at mangfold er noe som trengs å bli satt søkelys på, sier Brekke.
– Vi ønsker å være en bydel og et sted hvor det er rom til alle. Alle kan komme og det har ingenting å si hvor du kommer fra, hvor du bor eller hvem du er.
Fakkeltoget startet ved Nordseter skole og gikk deretter ned Tyslevveien til Sæter, over Sæter Torg, opp Kittel-Nielsens vei og tilbake til skolen.
Sigve Bolstad, er politistasjonsjef ved Manglerud. Han forteller til Nordstrands Blad at dette er et fakkletog og en markering de gir stor ros.
- Dette er et viktig tema vi på ha på sakskartet alle sammen. Det handler om hvilket samfunn man ønsker å leve i. Vi kan alle utgjøre en forskjell og dette mener vi i politiet er svært viktig, sier Bolstad.
- Politiet har høyt fokus på det samme tema og jobber mot en holdningsendring. Vi mener dette er noe skolen skal ha ros og honnør for at de løfter opp og ønsker å markere på denne fine måte, sier han.
Vilje (10) og Nelle (6)
Søstrene Vilje og Nelle går begge på Nordseter skole. De synes det er fint med en slik markering og synes dagen med opplegg på skolen har vært spennende.
– Vi har lært masse. Det er gøy å se så mange møte opp, sier Vilje.
– Ja, vi laget armbånd og plakater i dag, sier lillesøster Nelle.
Hamza (11) og Huzaifa (11)
De to guttene hadde fått hver sin fakkel og var klare for å gå i toget. De synes det er bra det rettes fokus mot rasisme og håper flere skoler følger etter det Nordseter nå har satt i gang.
– Det er veldig viktig. Det å kjempe mot denne type saker og si nei til rasisme er veldig bra. Det er fint vi har et fakkeltog som dette, for det viser at vi nå er mange som står opp for denne saken, sier Hamza.
– Det er fint å se at så mange støtter opp mot rasisme. Vi er alle forskjellige og da er det viktig å vise at det er helt greit. Jeg synes flere skoler skal gjøre dette her, sier Huzaifa.
Selma (15), Pernille (15) og Marion (15)
– Vi hører mye stygge ting på skolen og det slenges mye kommentarer. Det er ikke greit verken på skolen eller på fritiden. Det synes jeg var veldig fint å høre elevrådet også rette fokus på i appellen sin i dag, sier Selma.
– Dette skaper samhold og oppmerksomhet. Det er veldig viktig. Dette er ikke noe man må glemme, da er det ekstra fint at det blir så stort. Jeg tror dette er noe alle tenker på både i kveld og i en stund fremover, sier Pernille.
– Ja, men så må vi jobbe hver dag for å unngå at det blir tillatt med rasisme og at vi står opp for alle. Vi er ulike alle sammen. Da er det viktig å vise at man ønsker alle her, sier Marion.
Sara (13), Susanna (13) og Nora (13)
– Dette er en veldig god sak. Det er fint å se at hele skolen er her samlet og står opp for dette her. Vi har hatt en spennende dag med kule foredrag og videoklipp. Jeg har lært masse, sier Nora.
– Vi har mye mobbing og erting i gangene. Det er ikke noe moro og det jeg synes er fint er at man kan gjøre noe stort ut av dette og vise at det ikke er greit i det hele tatt, sier Susanna.
– Også er det veldig fint å se at et initiativ fra elevrådet faktisk kan bli så sort og så viktig, sier Sara.
SE FLERE BILDER HER:

Tinashe har kjent rasisme på kroppen - dette er hennes budskap til elevene på Nordseter
I våres laget Nordstrands Blad en større artikkelserie om hvordan nynazister herjet i våre gater på midten av 90-tallet. Flere av hendelsene som skjedde i lokalmiljøet var blant annet på skoler i våre daværende delbydeler.
Les hele serien her via denne lenken eller les hovedsaken her:

Da nynazistene marsjerte i Sæterkrysset – slik skapte miljøet frykt i tre bydeler

Zahid Ali om oppveksten på Nordstrand: – Det var en åpen krig mellom innvandrere og nynazister