– Alt vi kan gjøre for å holde felleskostnadene nede er positivt for våre leietakere. Det har det vært et stort fokus på både før og etter pandemien, forteller Sasha Valdez Ytternes, senterleder på Bryn Senter.

I disse tider snakkes det mye om strømregninger og hvordan man best mulig kan holde kostnadene nede. Denne diskusjonen pågår ikke bare blant privatpersoner, men også i arbeidslivet. På sentrene i våre bydeler gjøres det nå enkelte grep for å nettopp forhindre at strømregningen blir stor.

Flere energibesparende tiltak

Tor Kjetil Dedekam Pederssen, eiendomssjef i Obos Eiendom, som eier blant annet Lambertseter, Manglerud og Holmlia forteller at deres driftsteam ukentlig har energimøter for overvåking og oppfølgning av energiforbruket.

Tiltak som å senke innetemperaturen, justere luftmengder, dempe eller redusere belysning i fellesareal med tidsinnstilt justeringer og redusere varme i garasjeanlegget er tiltak som gjennomføres på de ulike sentrene etter behov, forteller han.

– En rekke tiltak planlegges i god tid og har varig effekt som investeringer i for eksempel solceller på tak og fasade, varmegjenvinningstiltak og bergvarmepumper.

I tillegg gjøres større tekniske grep og ledlys og varmepumper vurderes,

– Andre tiltak gjøres fortløpende individuelt etter behov, sier Dedekam Pederssen.

– Prøver å gjøre det beste ut av situasjonen

På Scala Eiendom-eide Bryn Senter gjøres det også enkelte tiltak. Likevel har ikke de sett seg nødt til å gjøre store endringer.

– Vi har et nyoppusset senter som er energieffektivt, så vi gjør små justeringer for å holde kostnadene nede, forteller senterleder Valdez Ytternes.

Når på dagen rulletrappene settes i gang er blant disse justeringene.

– Før skrudde vi på rulletrappene med en gang vi åpnet dørene til senteret, men nå setter vi de på når butikkene i andre etasje åpner.

Hun forteller videre at det var et stort fokus på å trimme der man kunne trimme under pandemien på Bryn senter, i likhet med de andre sentrene Scala Eiendom eier.

– Man har allerede sett hvor man kan gjøre besparelser, likevel har vi jo alle et behov for å stramme inn som følge av dyr strøm, og vi gjør ytterligere justeringer i 2023, men vi har tro på å gjøre mange små endringer som totalt sett vil bidra til å holde kostnadene nede.

– Likevel tenker jeg at man som privatperson og i arbeidssammenheng blir bekymret over at det er så dyrt som det er blitt. Samtidig er det positivt at man har blitt mer bevisst og at man ikke sløser like mye som før. Viktigst for oss er at senteret er driftet så fornuftig som mulig for våre leietakere, og at kundene skal synes det er behagelig å være hos oss. Vi gjør det beste ut av situasjonen og tilpasser oss den verden vi lever i nå.

For de som kanskje har fryktet at lysene som ofte pryder sentrene når det nærmer seg jul ikke skal komme opp som en følge av dyr strøm, så kan senterlederen betrygge at det skal opp.

– Det er ledlys som trekker lite strøm, så de skal opp som vanlig, ler hun.

– Flinkere til å slå av strømmen

Lars Fredriksen, senterleder på Manglerud og Oppsal senter forteller at de kontinuerlig jobber med strømsparetiltak.

– På Obos-sentrene er dette noe vi har gjort hele tiden, vi skifter kontinuerlig ut «gamle» armaturer til led og så videre. Når det gjelder ekstraordinære tiltak i disse «krisetider» har vi gjort en del konkrete tiltak. Blant annet stoppet rulletrappene i Manglerud senter som gikk fra klokken 07:00 til å starte klokken 10:00.

Videre forteller han at kunder med bevegelseshemning som har behov for å besøke lege, tannlege, psykiater eller liknende er ivaretatt med at to av deres kundeheiser er åpne fra klokken 07.00.

– I tillegg har vi senket temperaturen i senteret noe i fellesområdene for å minimere felleskostnadene for våre leietakere. Vårt tekniske personell har i tillegg gått igjennom sentrene nøye for å se på mulige områder hvor man kan spare strøm uten at dette går ut over driften og våre kunders opplevelse av senteret.

Når det gjelder julen så er all julebelysning byttet til ledbelysning, opplyser Fredriksen.

– Og dette krever ikke så mye strøm som tidligere år. Vi skal imidlertid være litt flinkere til å slå av strømmen når det ikke er folk i området. Men i denne tiden vi nå er inne i tror vi det er viktig å ha lys i mørket, så våre kunder skal få møte et julepyntet senter fra midten av november, dette skal vi få til på tross av økte strømkostnader uten at våre leietakere vil føle dette belastende, avslutter han.