Skal familieidyllen i Hvervenbukta ødelegges?

Utsikten fra stranda i Hvervenbukta. Båthavnen til Oppegård Båtforening er godt synlig. Den nye båthavnen vil strekke seg ut i fjorden og foran stranda. I bildet vil den nye båthavna i nær sin helhet strekke seg utover til høyre og til og med ut av bildet.

Utsikten fra stranda i Hvervenbukta. Båthavnen til Oppegård Båtforening er godt synlig. Den nye båthavnen vil strekke seg ut i fjorden og foran stranda. I bildet vil den nye båthavna i nær sin helhet strekke seg utover til høyre og til og med ut av bildet. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Bølger, stillhet og synet av fjorden. Dette skal erstattes med brygger og støy fra en ny stor båthavn. Denne uken fikk vi vite at Søndre Nordstrand Arbeiderparti har bestemt seg for å stemme for planen om ny båthavn ved Ljansbruket og dermed sikre flertall i bydelsutvalget sammen med Høyre og FrP.

Vi i MDG synes dette er en svært dårlig idé fordi dette vil føre til store og unødvendige naturinngrep, enda mer presset og farlig trafikksituasjon, vil være en svært dyrt affære som går av felleskapets midler og ødelegge familieidyllen i naturperlen som Hvervenbukta er. Dette er usolidarisk og er kun en gevinst for de heldige 350 nye båtplasseierne.

I siste artikkel i Nordstrand blad avfeier Arbeiderpartiet motstanden mot båthavnen med at det dreier seg om en misforståelse og at den ikke skal ligge midt i Hvervenbukta. Dette er en mildt sagt kreativ tolkning av opprøret, og en ganske kreativ forståelse av Hvervenbukta som rekreasjonsområde. Mye av motstanden mot den nye båthavnen kommer av at den vil være svært sjenerende for folk i Hvervenbukta og vil ødelegge den fredelige og stille naturopplevelsen vi har her.

Allerede i dag er båthavnen til Oppegård Båtforening godt synlig fra stranda i Hvervenbukta. Den nye båthavnen vil strekke seg ut i fjorden og foran stranda. I bildet fra stranda her vil den nye båthavna i nær sin helhet strekke seg utover til høyre og til og med ut av bildet. Resultatet er både støy fra båtmotorer og ikke minst den visuelle støyen av at den fredelige utsikten blir erstattet med en inngjerding av brygger. Som plaster på såret skal vi få et fjordsenter – kanskje med servering, aktivitetstilbud som kajakk samt toaletter. Ting som allerede finnes her altså. Det som er positivt i planforslaget er planen om en turvei mellom Hvervenbukta og Ingierstrand bad. Dette er et flott tiltak og vil gjøre naturopplevelsen her i fjordkanten bedre og mye mer tilgjengelig. Og som så mange andre turstier kan også denne lages helt fint uten en stor og dyr båthavn.

Fjordliv er en fantastisk opplevelse. Høyre argumenterer med at det i dag er 50.000 som ønsker eller står på venteliste for båtplass, og argumenterer med dette for ny båthavn. Vi i MDG mener at dette tvert imot er et sterkt argument mot ny båthavn. Hvis vi skal bygge oss ut av dette behovet må vi bygge over 140 nye båthavner! Hvis alle som ønsker det skal få hver sin båt og båtplass, må vi dekke hele fjorden fra Oppegård til Asker med båthavn. Og det er bare for å dekke dagens behov. Det går rett og slett ikke å bygge seg ut av dette. Det er det verken plass eller ressurser til. For å få til å gjøre fjorden tilgjengelig for alle Oslos innbyggere så må vi tenke nytt - låne, dele og leie. Det er dette vi må legge til rette for. Vi kan ikke alltid ha nedbygging av naturen som førstevalg hver gang vi har lyst på noe, enda mindre når det går utover alle andre enn de 350 som får båtplass her.

Jeg er redd for at Arbeiderpartiet her har sett seg blinde på kart og plantegninger. Jeg oppfordrer Arbeiderpartiets gruppeleder Knut Elvatun til å ta med seg laget sitt ned til Hvervenbukta. Her kan de se med egne øyne hvor mye sjenanse en slik ny båthavn vil skape og om de virkelig mener at dette vil være en berikelse for allmenheten. Hvis de stemmer med Høyre og FrP og sikrer flertall for planforslaget så håper jeg de forstår ansvaret de har for naturinngrepene som vil bli gjort.

70 prosent av strandarealene i Indre Oslofjord er i dag utilgjengelige for folk flest. Hvervenbukta er et sted for ro og fred i sjel og sinn. At vi heller ikke her skal få koble ut en støyete og masete verden er ikke utvikling, og det gjør ikke stedet mer attraktivt for oss som bor her. I dette planforslaget går hensynet til 350 heldige båteiere utover allmenhetens interesser. Naturen, den er for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags