Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Nedstrippet og morsom

Artikkelen er over 5 år gammel

Bjørnholtrevyen er befriende enkel, og byr på ukomplisert revymoro. Og nakenhet på scenen.

BJØRNHOLT: Skolerevysesongen er på mange måter en lakmustest på hva som opptar byens tenåringer akkurat nå. Skal vi dømme ut fra årets sesong kommer det nok snart et ungdomsopprør mot «tilgjengelighetssamfunnet».

«Likes» og forventningspress

Vi har i år sett  mangt et hjertesukk fra revyscener i Oslo, over hvordan vi er i ferd med å glemme oss selv i en teknologisk verden. Der jagene etter «likes» på Face og Instagram, og å være mest populær på Snapchat, distraherer oss og overskygger det som virkelig betyr noe: Nærhet, «ektehet», og alt det der.

Kombinert med serier som «Sykt perfekt», om forventningspresset ungdom opplever fra nettet og ellers i hverdagen, bør varsellampene begynne å blinke hos foreldrene til en stressa «generasjon prestasjon».

Eller er det nettopp et sunnhetstegn at generasjonen som har vokst opp med mobiltelefon i hånda nå ser med et kritisk blikk på seg selv?

LES OGSÅ: Revyklart på Bjørnholt og Ulsrud

Ikke originalt

Bjørnholtrevyen 2016 «Helt hekta» tar nettopp for seg avhengigheten til internett. I så måte er den ikke original verken i tema eller i form (Dette er andre skolerevy undertegnede har vært på i år der billetten er utformet som en mobiltelefon. Trykket på papir riktignok).

Video fra premieren på Bjørnholtrevyen, 29. februar 2016. Video: Magne Mellem Enoksen.

«Helt hekta» er imidlertid klassisk skolerevy: Scenografien er nedstrippet, med svært enkle rekvisitter og kostymer. Og bare fem skuespillere på scenen (pluss bandet der oppe på mesaninen).

SE BILDESERIE FRA BJØRNHOLTREVYEN HER!

Her harseleres det med aktuelle temaer som Army of Odin og nettdating. Men også amming i offentlighet og de som tror på de synske i Åndenes makt får gjennomgå. Sketsjen fra klasserommet er hysterisk morsom, så vel som støttegruppa for dem som føler seg støtt.

Og ikke minst (spoiler alert); det klassiske revygrepgrepet vi ikke har sett på en stund er tilbake. Vi får se både rumpe og kjønnsorgan på scenen. Etter reaksjonene fra salen å dømme var det stor suksess.

Det er også moro å hente en fra publikum opp på scenen og plassere ham i en rimelig utilpass situasjon.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Lambertseterrevyen: Alt kan ikke være morsomt

Alice blir Else i Eventyrland

 

Men nakenheten til side: Det overordnede temaet er dypt nok det, og tydeligvis noe som opptar videregåendeelever i 2016. Den røde tråden er tilstede gjennom det hele, og understrekes spesielt i gjennomgangsfiguren Else (Jenny Skoland). En slags tøff Alice i Eventyrland-skikkelse, som kledd i mariusgenser legger i vei for å finne «Clouden» (note til mor og far: skyen du lagrer bildene dine i) for å fortelle ham noen sannhetens ord.

Reisen starter etter at hun på gjenkjennelig vis opplever et mobilhavari. Dermed er både Facebook og annen kontakt med omverden brutt. Gjenopplivingsforsøket på den «døde» mobilen er rimelig treffende, før hun havner i «Eventyrland».

SE BILDESERIE FRA BJØRNHOLTREVYEN HER!

Der er det mye penere enn på alle bildene på Instagram. «Og de er redigert!» Vi ler, en anelse brydd, for vi kjenner oss jo igjen.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Kongshavnrevyen: Helstøpt revy verdt et plussabonnement

Humor i fokus

Det er humoren som står i sentrum på Bjørnholt. Vitsene er som regel ukompliserte, og leveres av et dyktig ensemble med god timing. Det føles ganske befriende.

Med bare fem skuespillere får alle den plassen de fortjener. De to eneste guttene, Marius Granerud og Emil Lystad (sistnevnte er imponerende nok også revysjef) viser at de har mange strenger å spille på. Men også Jenny Skoland, Iselin Olaussen og Ida Bratlie tar scenen i de fleste rollene sine.

Selv om det tydeligvis er en liten revystab på Bjørnholt i år, gjør de en solid forestilling. At lyden er litt dårlig i starten, og at scenelyset ikke er helt perfekt, kan vi se mellom fingrene med.

De vinner på å gjøre det nedstrippet og enkelt. Det er fristende å si at man lett blir hekta på Bjørnholtreveyen. Vi gir gjerne tommelen opp, og oppfordrer dem som kan til å ta bussturen ut til Bjørnholt og se resultatet selv.

SE BILDESERIE FRA BJØRNHOLTREVYEN HER!

FAKTA: BJØRNHOLTREVYEN 2016

  • Nordstrands Blads vurdering: Terningkast 5
  • Tittel: «Helt hekta»
  • Skuespillere: Iselin Olaussen, Ida Bratlie, Jenny Skoland, Emil Lystad og Marius Granerud
  • Instruktører: Ole Bekkevold og Ole Brastad
  • Revysjefer: Emil Lystad og Pernille Nyborg Hansen
  • Spilleperiode: 29. feburar-5. mars 2016, på Bjørnholt videregående skole.