Gå til sidens hovedinnhold

Slik kapret meglerne sine boliger: – Det kan være vanskelig for kjøper å vite om noe er priset riktig

De har alle kjøpt og solgt boliger i mange år. Her er deres beste tips om budrunden, prisantydning og boligmarkedet.

For abonnenter

Det er flere ting man bør tenke på når man er på boligjakt, enten som førstegangskjøper eller erfaren huseier.

Beliggenhet er viktigst

Da «supermegler» og daglig leder Solimar Sarwar fra Privatmelgeren Panorma flyttet fra Søndre Nordstrand til villaen i Birgitte Hammers vei på Nordstrand, var det én type bolig han så etter.

– Det er få av disse boligene i det åpne markedet. Vi selger mange av dem, og jeg har ikke lov til å kjøpe av eget meglerfirma. Jeg visste de skulle legge ut dette huset, og håpet de ikke ville velge oss, noe de ikke gjorde, forteller han.

Omtrent et halvt år tok det før huset han uansett ville kjøpe ble priset ned til et nivå han synes var akseptabelt.

Sarwar sier at taktikken boligkjøperen bør velge avhenger av situasjonen i stor grad. En førstegangskjøper har andre ting å tenke på enn en erfaren boligkjøper av dyrere hus.

– Som førstegangskjøper bør man bruke tid på å bli kjent med markedet, og helst ikke gå så langt unna prisantydning. Også er det veldig viktig å sette en maksgrense for hva man er villig til å by, sier han.

Megleren legger til at for dyrere objekter er det viktigere å se på beliggenheten enn små ulemper som maling og lister.

– Små endringer koster nesten ingenting. For meg teller beliggenheten 95 % i beslutningsprosessen. Man kan ikke flytte et hus, uttaler Sarwar.

Om budrunden sier han at det kunne ha blitt skrevet en hel bok om de psykologiske aspektene i budrunden. Selv bød han en halv million over forrige bud for å markere at det var noe han skulle kjøpe.

– Men det eldste trikset i boka er å legge inn et bud på 10.000 kroner over 3,5 millioner, da mange har en finansiering på akkurat 3,5 millioner, sier han.

Som megler opplever han også å snakke med megleren om helt andre ting på visning enn selve boligen.

– Det er morsomt fordi man sitter hele året og selger, også er det plutselig litt halvguffent å være på andre siden, sier han.

Populært på nyåret

–Det som er morsomt, er at når vi meglere kjøper bolig privat, så er vi som «alle andre». Vi tar da av oss den profesjonelle hatten.

Det sier Mette Linge som er eiendomegler i Krogsveen Oppsal. For henne var beliggenhet det viktigste når hun kjøpte sin siste bolig.

Hun trekker frem at interessen rundt boligkjøp og visninger har en tendens til å gå i syklus.

– Statistikk gjennom mange år viser at januar, februar og mars er måneder med stor etterspørsel, lite tilbud og økning i pris. I sommerferien og mot jul er det som regel færre folk på visning, og da er større sjanse for å gjøre gode forhandlinger, opplyser eiendomsmegleren.

Linge har opplevd at noen mener de kan gjøre et godt kupp på typiske oppussingsobjekter, men risikerer likevel å la seg bli revet med og betale mer enn man skulle.

– Man bør sette en grense før man blir med i en budrunde og være tro til denne grensen, sier hun.

Andre gode tips er å ha en god dialog med megler, få en oversikt over fellesgjeld og oppussingsplanene i sameiet eller borettslaget.

– Det er jo kjent at man ikke bør vise interesse for boligen, men jeg er usikker på hvor mye det har å si. Jeg ville aldri tvunget noen til å by mer enn de har lyst til, uttaler Linge.

Hun trekker også frem at man har forskjellige behov i ulike livssituasjoner, men at spesielt unge bør vurderer å kjøpe litt utenfor sentrum og de mest populære bydelene.

– Men det viktigste er å komme seg inn på boligmarkedet, så man ikke går glipp av prisstigningen, sier hun.

Kan være priset feil

Tommy Stensrud kjøpte boligen sin på Munkerud for fire år siden. Han er eiendomsmegler og daglig leder i Boa Eiendom Nordstrand.

– Vi var med i en ordinær budrunde, men la ikke inn det første budet og ble med først på oppløpssiden, forteller han.

Stensrud var på privat visning, og legger til at private visninger ikke nødvendigvis betyr at noen skal «kuppe» boligen.

– Det blir ofte satt opp ett tidspunkt, men dette er ikke alltid noe som passer for alle. Det går helt fint å kontakte megler og høre om man kan få til en visning utenom oppsatt tid, sier Stensrud.

Megleren trekker frem at prisantydning ikke er noe man bør henge seg så mye opp i. At noe går langt over prisantydning kan også bety at boligen i utgangspunktet har vært priset altfor lavt.

– Nylig opplevde jeg at et rekkehus ble lagt ut til 6,1 millioner, og jeg sa til kunden min at denne nok går over syv, noe den også gjorde. Her har noen blitt rådet feil, men selgeren er nok superfornøyd med å ha fått solgt til over en million over antydning, forteller han.

Som Sarwar uttaler han at det er viktig å orientere seg om prisene i boligmarkedet.

– Det kan være vanskelig for kjøper å vite om noe er priset riktig, og derfor er det lurt å sette seg inn i markedet for å få et sammenlikningsgrunnlag, sier han.

Han råder også boligkjøperen til å unngå lange frister, og at han ikke ville ha lagt inn et bud som samme kveld som man har vært på visning.

– Man bør også vurderer hvor mye man er villig å gi for boligen. Er det et sted med mange boliger, eller en sjelden mulighet? Hvor mye betyr det for meg å bo akkurat her?

Les også

Bli med Marius (35) på innsiden av budrunden: – Naturlig at usikkerheten brer seg

Les også

Eiendomsmilliardær Anders Opsahl: – Blir dårlig av klaging på formuesskatten