Gå til sidens hovedinnhold

Sløsing av penger i Oslo

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag er Oslo kommune inne i en vanskelig tid på grunn av korona-viruset, hvor Raymond Johansen sier til Klassekampen at hovedstaden ligger an til et underskudd på 2,4 milliarder kroner som følge av massiv inntektssvikt og økte utgifter.
Han sier at kommunen har sviktende inntekter på grunn av bortfall i bompenger og parkeringsinntekter, og i tillegg går også Ruter i minus med flere hundre millioner i måneden. Plutselig er bilen og parkering viktig allikevel , når det kommer til penger.

Derfor lurer vi i FNB på noe.

Du har råd til å kjøpe en ferdig barnehage til 65 millioner av en privat aktør selv om den private like gjerne kunne drevet selv. Kommunal drift fremfor privat drift av den gir ikke flere barnehageplasser og bruken av de 65 millionene skyldes trolig bare ideologisk tenkning. Det har man råd til i Oslo. Prisen virker også svært høy og er muligens motivert av at kommunen hadde kjøpt uansett.

Bygging av Manglerud bad skulle i følge budsjettet kostet 138 millioner, men har steget til 682 millioner. Her har vi i FNB stilt kritiske spørsmål, men får ikke skikkelige svar fra byråden om den store økte forskjellen. Trolig sliter byrådet med å begrunne hvorfor prisen er firedoblet. Har man råd til dårlig økonomistyring så kan man ikke samtidig kutte i borgernes velferd.

I tillegg kjøpte byrådet nylig en liten tomt på 577 m2 som ligger i en skråning til kroner 83 millioner kroner. Den skulle visst brukes som tilleggsareal til Bolteløkka skole, men prisen er helt vill og tomta ser ikke ut som noe som er egnet til skolegård. Byrådet forklarte dette blant annet med at man kan fjerne noen parkeringplasser.

Mens Oslo kommune går med dundrende underskudd, har også Oslo kommunes innkjøpskomité kjøpt inn kunst til barnehager i Oslo. 5,6 millioner er benyttet til innkjøp av blant annet farlige steinmøbler og steiner omtalt som steinskulpturer.

Byrådet forslår også at flere hundre millioner skal gis til kollektivselskapet Ruter selv om de ikke er presise på om tapet blir så høyt som Ruter selv hevder og det er heller ikke klart om Ruter har forsøkt å kutte egne kostnader til administrasjon. Det ser også ut som om deler av denne krisepakken, 250 millioner, skal brukes til reduksjon i billettprisene, noe som neppe er hensikten med krisepakker.

Røde dyre sykkelveier er planlagt å fortsette i hele Oslo , dette for å få bort bilen.

Vi i FNB mener tiltak som kommer befolkningen til gode må vernes mot kutt og at man heller skal kutte i ideologisk motiverte tiltak som har liten eller ingen nytteverdi. I tillegg mener vi at det påhviler kommunen et ekstra ansvar for at økonomistyring fungerer godt nok slik at vi slipper kostnadsoverskridelser som følge av dårlig planlegging og mangelfull budsjettering.

Raymond Johansen mener at byrådet må ty til reelle kutt i kommunens tilbud til barnehager, eldreomsorg , skole og sosiale tjenester , i stedet for å bruke millioner på alt annet. FNB ønsker ikke flere kutt , her må byrådet slutte å sløse penger og heller ta vare på folket.
Hva mener du?

Les også

Bystyret sa nei til ny tunnel ved Manglerud da de møttes til ekstraordinært møte onsdag kveld

Les også

Bystyret sa ja til Manglerud bad, nå kan byggingen endelig begynne: - Svært gledelig, jubler Tina som har kjempet for badet i årevis

Les også

Aksjonsgruppa for E6 Oslo Øst demonstrerte foran Rådhuset: - Vi vil ha trafikken bort fra vårt lokalmiljø