Smittevernteamet i Bydel Nordstrand jobber med å spore opp koronasmittede personer: – Vi opplever stor takknemlighet blant alle sammen

SUPERTEAM: (F.v.) Inger Christine Krath Hansen, Heidi Løken Aubert, Stime Jalmerbrandt, Anna Opland Stenersen, Camilla Suominen Dypbukt, Veslemøy Ruud og Loan Nguyen er blant de som jobber i smittevernteamet i bydelen.

SUPERTEAM: (F.v.) Inger Christine Krath Hansen, Heidi Løken Aubert, Stime Jalmerbrandt, Anna Opland Stenersen, Camilla Suominen Dypbukt, Veslemøy Ruud og Loan Nguyen er blant de som jobber i smittevernteamet i bydelen. Foto:

Frem til søndag er 20 personer bekreftet smittet og over 200 personer sitter i karantene i Bydel Nordstrand. Smittevernteamet består av 14 stykker som jobber kontinuerlig med smitteoppsporing, følger opp de som sitter i karantene og som er smittet i bydelen.

DEL

BYDEL NORDSTRAND: – Det er gøy å være på jobb tross all elendigheten, sier helsesykepleier Veslemøy Ruud til Nordstrands Blad da vi møtte smittevernteamet i det nye bydelshuset på Lambertseter.

I en vanlig arbeidsdag ville lokalene i bydelshuset vært fylt med folk. Nå er det helt tomt. Innerst i et hjørne i fjerde etasje sitter bydelens smittevernteam. Flere sitter i telefon da vi kommer på besøk. De arbeider med smitteoppsporing og følger opp de som har testet positivt på koronaviruset og de som sitter i karantene.

På 24 timer klarte bydelen å sette sammen et smittevernteam bestående av tverfagelige yrker som sammen skal spore tilbake til der koronaviruset startet å smitte over til hverandre. Målet er å få de som potensielt kan være smittet inn i karantene. Bydelsoverlege Tanja Karoline Tomasevic sier at de høstet erfaringer fra de bydelene som først fikk koronapositive pasienter og at veien blir til mens man går.

– 27. februar smalt det. Vi måtte raskt få på plass et team som skulle jobbe med smitteoppsporing. Vi har sett hvilke erfaringer andre bydeler har gjort og tatt læring fra det. Det blir en form for detektivarbeid og som smittevernteamet har håndtert utrolig bra, sier Tomasevic.

Tidkrevende prosess

Rundt spisebordet har teamet tatt en liten pause. Det er godt humør og mye glede i rommet.

– Jeg gleder meg til å komme på jobb hver dag. Vi har det gøy og sitter igjen med en følelse av at vi bidrar og hjelper lokalbeboerne våre, sier Inger Christine Krath Hansen som til vanlig jobber som helsesykepleier.

Hansen forklarer at det er en tidkrevende prosess med å spore opp potensielle smittebærere. Hun understreker likevel at alle de snakker med er veldig behjelpelige med å sende over nyttig informasjon.

– Dersom det er noen som har testet positivt på koronaviruset ber vi om en liste over personer de har vært med 24 timer før de fikk symptomer. Når vi har fått listen må vi ringe til alle de opplistede navnene og informere dem om at de har vært i kontakt med en som har testet positivt på viruset. Da får de beskjed om at de må holdes i karantene, sier hun.

SYV DAGER I UKEN: (F.v. Anna Opland Stenersen og Veslemøy Ruud) Smittevernteamet er delt opp i ulike vakter, og er på jobb fra mandag til søndag.

SYV DAGER I UKEN: (F.v. Anna Opland Stenersen og Veslemøy Ruud) Smittevernteamet er delt opp i ulike vakter, og er på jobb fra mandag til søndag. Foto:

– Hva er det folk lurer på når de ringer dere?

– Det er alt ifra om de kan være syke til hvor lenge de må sitte i karantene. Mye av jobben vår handler også om å følge opp de som er i karantene. Vi har utelukkende hyggelige samtaler, der vi opplever stor takknemlighet for at vi ringer og følger opp, svarer Hansen.

Høye mørketall

Hittil er det bekreftet 20 smittede og over 200 sitter i karantene etter bydelens pålegg. Tomasevic forteller at det er et høyere mørketall på dem som sitter i karantene.

– Vi har satt 200 i karantene. Vi vet at det er større mørketall, ettersom folk har vært ute og reist og «satt seg selv» i karantene etter de nye karantenereglene som myndighetene innførte denne uken. Mengden folk i karantene er fryktelig stor. Vi kontakter daglig de som er over 65 år eller de som har annen underliggende sykdom. Alle andre får et telefonnummer som de kan kontakte dersom de får symptomer, forteller bydelsoverlegen.

SUPERTEAM: Sammen jobber smittevernteamet, bydelsoverlegen og fastlege Miert Linboe med å besvare spørsmål, følge opp lokalbefolkningen og og smitteoppsporing.

SUPERTEAM: Sammen jobber smittevernteamet, bydelsoverlegen og fastlege Miert Linboe med å besvare spørsmål, følge opp lokalbefolkningen og og smitteoppsporing. Foto:

Oppfølgingen handler om å spørre hvordan symptomene har utviklet seg, hvordan man har det og oppdatere folk om endringer i informasjon. Bydelsoverlegen forteller at informasjonen endrer seg fra time til time, og fra dag til dag.

– Noe som gjaldt i går gjelder kanskje ikke i morgen. Derfor handler mye av oppfølgingen om å oppdatere de som er i karantene og de som er smittet om disse endringene sånn at vi unngår forvirring. Utover det så er det utrolig viktig at folk ellers følger medi mediene når myndighetene går ut med nye endringer og råd, sier Tomasevic.

Ikke glem de enslige

Er det noe alle er enige om så er det å ikke glemme de ensomme midt oppi dette.

– Vet du om noen som er enslige, eldre og som kanskje vil ha det litt tyngre i denne tiden så ring dem. Ta en telefonsamtale og hold dem med litt selskap, sier Camilla Suominen Dypbukt fra NAV.

I fellesskap understreker dem også at det er viktig at man ikke skal føle på noen skam i det å være smittet.

– Dette kan skje hvem som helst, avslutter Stine Jalmerbrandt.

LES OGSÅ:

Arrangerte russefest til tross for advarslene: – Alle gutta som er her har med egen Antibac

Skolene i distriktet forbereder seg på flere uker med hjemmeundervisning: – En ny utfordring og upløyd mark

Tone (74) på Oppsal vil hjelpe korona-isolerte: – Mange er engstelige og mangler et nettverk

Artikkeltags