I ett rom sitter en gruppe foreldre med konsentrert blikk og syr sopper og kokosnøtter. I et annet står et titalls ungdommer bøyd over et imaginært skattekart, og i kjelleren under har enda flere foreldre rigget til kostymeverksted.

Den siste helgen i januar var det hektisk aktivitet i Bøler kirke – der Østensjø barne- og ungdomsteater (ØBUT) har sine faste øvingslokaler - med bare halvannen måned igjen til ikke mindre enn to teaterpremierer.

- Mye uventet

- I dette teatret er det få som slutter når de først har begynt! sier Johanne Svanberg Hansen (15).

Hun er blant de eldste på ungdomsgruppa og må snart gå av for aldersgrensen. Men først skal hun spille hovedrollen som Jim i årets oppsetning, «Skatten på sjørøverøya».

Stykket er basert på Robert Louis Stevensons klassiske roman, og regi er ved mangeårige ØUT-instruktører Ester Gjermundnes og Helena Furu Flingtorp.

- Det er mye uventet som skjer i stykket. Du blir kjent med mange folk som viser seg å ikke være helt som du tror, sier Hansen, som understreker at tonen i stykket er munter, selv om det skjer en del dystre ting.

- Fortellingen har en del plot-tvister. Den er veldig spennende, lover Viktoria Repstad (13), som spiller Cheddar.

Kan være seg selv

Begge skuespillerne debuterte for fem år siden med oppsetningen «Trollmannen fra Oz». De trekker fram samholdet i gruppa som noe av det beste med å spille teater.

- Her kan vi slippe oss løs. Miljøet er godt, og vi kan stole på hverandre, sier Hansen.

Repstad er enig.

- Vi har blitt en stor gjeng som er sammen i flere timer hver uke, og da blir det god stemning. Her kan du være deg selv, og du trenger ikke være redd for at noen dømmer deg.

«Skatten på sjørøverøya» har premiere søndag 19. mars. Dagen etter, 20. mars, har barnegruppa premiere på sin forestilling. Også denne er basert på en klassisk roman, Lewis Carolls «Alice i Eventyrland». Her er det barnegruppas nye instruktører, Madeleine Dolby og Benedicte Leknesund Hansen, som står for regien.

Teaterfestival i mars

Begge forestillingene spilles fire ganger i løpet av en ukelang teaterfestival, med avslutningsforestillinger lørdag 25. mars. Billettsalget er allerede i gang.

Østensjø barne- og ungdomsteater ble startet i 1994 og har siden 2001 vært et foreldredrevet teater. Ulike foreldregrupper tar seg av alt fra kostymer og scenografi til PR, kafédrift og styrearbeid. Barne- og ungdomsgruppene har til sammen 50 medlemmer i alderen 9-16 år. Nytt opptak skjer på våren, etter teaterfestivalen, og forberedelsene til neste festival starter etter skolestart i august.