Gå til sidens hovedinnhold

Snart må beveren i Nøklevann flytte

Artikkelen er over 6 år gammel

Tappingen av Nøklevann går foreløpig etter planen. Om en uke eller to vil beverhyttas inngang være tørrlagt.

NØKLEVANN: – Vi er der oppe så og si daglig og følger med. Søndag hadde vi tappet én meter og 30 centimeter, opplyser Jørgen Lysgaard, vassdragsteknisk ansvarlig i Vann- og avløpsetaten (VAV).

SE BILDESERIE: Nøklevann status

Les også: Vil senke vannstanden her med 5,5 meter

Bekymret for beveren

Før tappingen begynte uttrykte blant andre organisasjonen Østmarkas Venner bekymring for beveren. Nå som tappingen er i gang, lurer en del på hvordan det går med både beveren og det øvrige dyrelivet.

– Jeg var der selv i forrige uke og så på beverhytta. Da hadde beveren fremdeles vann, men om en uke eller to ligger inngangen over vannflaten, og da vil nok beveren flytte og bygge nytt et annet sted, sier Lysgaard til Nordstrands Blad.

Beveren bygger inngangen til hytta si under vann, noe som gjør den mye mindre sårbar for blant annet eventuelle rovdyr. En tørrlagt hytteinngang betyr dermed mindre trygghet for beveren.

SE BILDESERIE: Tappig av Nøklevann

Les også: Du kan likevel bade i Nøklevann i sommer

15 centimeter i døgnet

– Det gjøres ikke andre tiltak for dyrelivet enn at vi følger litt med. Vi tapper også en del mindre i døgnet enn grensa, forteller Lysgaard.

Etaten får tappe ned maks 15 centimeter i døgnet av hensyn til kreps, bunndyr og annet dyreliv som skal ha en sjanse til å trekke seg tilbake. Folkene fra VAV flytter også bryggene etter hvert som vannet tappes ned, så padleklubben har fortsatt adkomst til vannet.

Les flere saker fra noblad.no