Der ungdom får bestemme

– Vi vil hjelpe ungdommen til å få et bedre sted her på Søndre Nordstrand, forteller Ungdomsrådet. F.v: Shahrukh Khan, Hassan Ali Syed, Shifia Shakoor og Marta Teresa Virk. 
FOTO: LINE RUNDMO

– Vi vil hjelpe ungdommen til å få et bedre sted her på Søndre Nordstrand, forteller Ungdomsrådet. F.v: Shahrukh Khan, Hassan Ali Syed, Shifia Shakoor og Marta Teresa Virk. FOTO: LINE RUNDMO

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Barne- og ungdomsrådet i Oslo vet at organisasjoner engasjerer ungdom. Forrige uke holdt over 20 foreninger stand på Bjørnholt skole.

DEL

BJØRNHOLT: I samarbeid med Bjørnholt skole, arrangerte Barne- og ungdomsrådet i Oslo (BURO) i forrige uke en organisasjonsdag på skolen. Drøye 23 organisasjoner meldte seg på og bidro med stands, musikk, konkurranser, undervisning og andre aktiviteter.

Her kan blant annet nevnes: Norsk Folkehjelp Ungdom, Skeiv Ungdom, Juvente, Afghansk Ungdomsforening og Natur og Ungdom.

I sistnevnte organisasjon ble det i hvert fall rekruttert ett nytt medlem denne torsdagen.

Ferskt medlem

– Naturen er noe jeg bryr meg om. Det er viktig å engasjere seg fordi det er framtia vår. Hvis vi ikke gjør noe, kommer jorda til å gå under, satt på spissen, sier Kristian Nordli Jensen (16).

Han er også medlem i Greenpeace. Kristian synes det er bra med organisasjonsdager, for muligheten til å melde seg inn i Natur og Ungdom, har ikke helt «slått ham» tidligere.

– Nå får jeg tekstmeldinger når det er noe som skjer i nærmiljøet - for eksempel aksjoner, som jeg kan være med på, sier han engasjert.

16-åringen får med seg en bunke med brosjyrer han kan kikke gjennom, som fersk medlem av en naturvernorganisasjon.

En del av noe

BURO mener at engasjert ungdom, som Kristian, lettere kan skaffe seg nettverk, bli kjent med lover og regler og ikke minst få et klarere bilde av hvordan samfunnet henger sammen.

– Med organisasjonsdag ønsker vi å synliggjøre muligheten man har i Oslo, til å påvirke både nærmiljø, skolemiljø og fritiden, sier Martin Nielsen i BURO.


Han forteller at Barne- og ungdomsrådet i Oslo er en paraplyorganisasjon, som representerer interessene til over 50 barne- og ungdomsorganisasjoner på fylkesnivå i Oslo.

– Det handler om å ta del i noe, enten det dreier seg om viktige politiske spørsmål, eller fritiden. Organisasjoner er en god arena for å lære om ledelse, og det å selv fikse ting. Mange organisasjoner jobber for å bedre verden, og det kan man håpe er meningsfylt, sier han.

– Folk tar i et tak for det de brenner for, og man lærer å håndtere konflikter, skyter Camilla Dukefos og styreleder i BURO, Hanna Østby Stub, inn.

Paraplyorganisasjonen mener at det er viktig å engasjere seg både i oppveksten med tanke på integrering i samfunnet, og ikke minst senere i livet i forhold til jobb, karriere, politikk og samfunn.

Ungdomsrådet

Ved å arrangere Organisasjonsdagen på Bjørnholt skole ønsker BURO også å øke ungdoms- og særlig minoritetsungdoms, deltakelse i frivillige organisasjoner og politiske partier. Samtidig vil de gjøre organisasjoner og politiske partier mer mangfoldige og inkluderende.

– Vi er Søndre Nordstrands Ungdomsråd. Vi er ungdommens høyeste organ og gjør en viktig jobb her i bydelen, opplyser Shahrukh, Hassan, Shifia og Marta Teresa.

De ønsker å hjelpe ungdommen til å få et bedre sted å bo på Søndre Nordstrand. Organisasjonen har månedlige møter, der også «åpen halvtime» er med på agendaen. Da kan innbyggerne selv ta opp saker uavhengig av om de står på sakskartet eller ikke.

Dette bringer så ungdomsrådet videre til bydelspolitikerne.

– Vi merker at politikerne tar oss på alvor, sier Shahrukh.

Ungdomsrådet nevner saker som engasjerer: ønsket om flere søppelkasser ute, mer belysning, og etterspørsel etter flere arrangementer for ungdom (som blant annet frontes i kulturkalenderen på Unginfo sine nettsider). I tillegg er det flere unge som selv tar initiativ til å starte klubber.

– Vi gir dem midler, sier engasjerte Marta Teresa, eller «Mor Teresa» i denne sammengheng.

Gjengen forteller at de nå teller syv hoder i rådet, men at det er plass til flere. Derfor - er du opptatt av egne oppvekstvilkår, fritidstilbud med mer på hjemmebane, vet du hva du har å gjøre.

En start er i hvert fall å besøke BURO sine nettsider - www.buro.no. Der kan du velge og vrake blant 54 forskjellige organisasjoner.

Artikkeltags