«Oslos fineste sykehjemskjøkken» blir liggende brakk

USIKKER FRAMTID: Riktignok smiler både kokken på Kantarellen Marcus Herde og leder av Eldrerådet, Thorbjørn Hansen, men de er også både fortvilet og sinte. For om kjøkkenet skal bestå, vil nedskjæring av bemanningen få konsekvenser.

USIKKER FRAMTID: Riktignok smiler både kokken på Kantarellen Marcus Herde og leder av Eldrerådet, Thorbjørn Hansen, men de er også både fortvilet og sinte. For om kjøkkenet skal bestå, vil nedskjæring av bemanningen få konsekvenser. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Kjøkkenet på Kantarellen blir ikke nedlagt, men inndragning av kokkestilling betyr redusert kapasitet.

DEL

MORTENSRUD: Dette bekymrer kokken Marcus Herde og Thorbjørn Hansen, leder av eldrerådet i Bydelen Søndre Nordstrand, og gjør dem sinte.

Del på Facebook

– Her har vi Oslos fineste sykehjemskjøkken som leverer god mat. Og så skal det liksom bare spare, og redusere den kapasiteten stedet har. Jeg skulle gjerne se det regnestykket som Sykehjemsetaten har laget, sier Hansen.

Vanskelig

Han var både leder av bydelsutvalget (BU) og leder i byggekomiteen da Kantarellen ble realisert.

– Den gang var det om å gjøre å få et godt sted for syke og gamle, og kjøkkenet var en vesentlig del av bygget. Nå har det to ganger vært truet med nedleggelse, sier Hansen.

Og han får godt følge av kokken som blir igjen. Etaten vil kutte den andre kokkestillingen, men Herde får altså bli.

– Jeg har jobbet i 25 år i Oslo kommune, og vært her på Kantarellen siden det var nytt for 12 år siden. Men slik behandling jeg og stedet har fått, er det vanskelig å sette ord på, sier han.

Konsekvenser

Avgjørelsen om nedleggelse kom i vinter. Det ble en kamp for å beholde stedet, og etter at byråd Cecilie Brein (Frp) hadde besøkt stedet, ble nedleggelsesspøkelset jaget på dør.

Men så kom avgjørelsen om å nedbemanne. Når det kan gjennomføres, er noe uklart, men i alle fall ikke før etter møte i Arbeidsmiljøutvalget (AMU) 9. juni.

Kjøkkenet på Kantarellen leverer i dag mat til beboerne og dagsenteret i huset. Hertil kommer hjemmeboende i Søndre Nordstrand og til Nordstrand eldresenter i Poppelstien.

– Med redusert bemanning skal vi ikke levere ferdig varm mat i helgene, og vi skal ikke levere til hjemmeboende og Nordstrand bydel. Det må komme fra andre steder, sier Herde.

Kantarellen er godkjent som lærlingbedrift, men kan neppe opprettholde det. Herde skal også ha ansvar for arbeidstrening for innvandrerkvinner og personer på VIA kvalifiseringssenter.

Kortreist og god mat

Både kokken og eldrerådslederen er opptatt av velsmakende og riktig mat til de eldre. Nå må det nødvendigvis bli annerledes idet arbeidsuken blir kortere. Thorbjørn Hansen tok opp saken under åpen halvtime i BU-møtet sist uke. Her pekte han på øst/vest-forholdet i byen.

– På Fagerborg og Tåsen er det om å gjøre å opprettholde standard og trivsel. Der er det ikke snakk om noen nedlegging eller nedbemanning, sa Hansen.

– Men på Kantarellen og Lille Tøyen er det tydeligvis ikke så viktig.

Nå blir det altså ikke snakk om nedleggelse av Kantarellen. Men hvor store innsparingene blir med redusert bemanning på kjøkkenet, settes det spørsmålstegn ved. Maten må lages, den skal være varm og den må transporteres fra kjøkken til spisebord.

Artikkeltags