Gå til sidens hovedinnhold

Nissen med de ville ideene

Artikkelen er over 5 år gammel

Hans «ville idé» ble til verdens største fotballturnering. Selv om «Oslonissen» Fred Osther nå har rundet 75 år, har han fortsatt store planer.

KJELSÅS/BEKKELAGET: «Oslonissen» og Norway Cups far har rundet 75 år. Den 15. april var det nemlig 75 år siden Fred Osther ble født.

LES OGSÅ: Norway Cup ble startet av en nisse

Bare 13 år gammel hadde han første oppdrag som julenisse, i et familieselskap.

Dermed var et livsløp lagt, som har inneholdt trylling, håndball, drømmen om en fotballturnering og selvfølgelig flere tiår som julenisse.

For det er sånn mange har blitt kjent med ham. «Oslonissen» har medalje fra «Nisse-OL», og ti år som offisiell Coca Cola-nisse i Norge står også på CV-en. Kanskje har du til og med hatt ham på besøk på julaften? Osther tar nemlig private oppdrag.

– Rekorden min på én og samme julaften er 14 besøk, oppsummerer jubilanten, som i dag bor på Kjelsås.

Som colanisse turnerte han Norge på tvers hver desember fra 1999 til 2008. Det kommersielle rundt brusgiganten var han aldri opptatt av.

– Mitt ønske har alltid vært å glede barn, det har vært det viktigste i alt jeg har gjort.

LES OGSÅ: Osther feiret 60 år som nisse (fra nab.no)

Magisk virksomhet

Det var nemlig gleden i de smås øyne som trigget ham til å fortsette nissevirksomheten etter den første gangen i 1954.

Kontakten med barna fortsatte da han begynte å jobbe for faren i Norway Magic Studio i Fredrikstad i tenårene.

Osther forteller at han var med å grunnlegge Magisk juniorsirkel i 1959, der han var formann i fire år og redaktør av medlemsbladet i fem. Men det ble aldri noe konkurransetrylling på Fred.

– Jeg har stort sett holdt meg til salongmagi i små selskaper, forteller mannen med 50 års medlemskap i Magisk sirkel. Han likte bedre å administrere.

Løftet håndballen

Slik ble det også da han ble med i Bækkelagets Sportsklub på tampen av 50-tallet. Han var formann i håndballgruppa til 1972, og satte spor etter seg.

– Vi lå på bunnen, men klarte i løpet av fire år å klatre til førstedivisjon. Det femte året fikk vi sølvmedalje, minnes Osther.

Og det var ikke bare magi og trylling som lå til familien Osther. Freds brødre var begge aktive på håndballbanen, yngstebroren Sten deltok til og med i OL i München i 1972.

– Men det lå ikke helt for meg, sier Fred.

Han konsentrerte seg om styre og stell i klubben, og mot slutten av 60-tallet fikk han en idé.

LES OGSÅ: Vær så god, gutter, her er gulloppskriften!

"Er du gæren?"

– Vi arrangert Oslo Cup i håndball, fra 1965. Etter Oslo Cup i 68 foreslo jeg å starte en fotballturnering. «Er du gæren?» sa folk. I BSKs jubileumsbok ble jeg omtalt som «Mannen med de ville ideer», humrer Osther.

I klubbledelsen ble de «ville ideene» lite annet enn ideer, fram til det kom inn noen «yngre folk», ifølge Osther, i styret tidlig på 70-tallet.

I 1972 så nemlig Norway Cup dagens lys. En turnering Osther ledet i fire år.

– Første året var det vel 450 lag med, minnes han.

Resten er historie. I dag er han æresmedlem i BSK.

LES OGSÅ:

Kyvåg takker for seg etter 40 år

Tony Isaksen skal føre Norway Cup videre

Vil løfte fram ungdom

– Jeg har alltid, også i håndballen, vært opptatt av at ungdom skal komme fram. Jeg var vel 31 da vi startet Norway Cup, sier 75-åringen, og avslører at han drømmer om mer:

– Jeg har et par nye ideer, som jeg håper å få realisert før jeg havner seks fot under, sier Osther.

– Et kombinert arrangement mellom voksne og barn innen idrett, arrangert under Norway Cup. Da er det såpass mye mennesker i Oslo, at det blir ekstra morsomt når deltakerne går i mål, sier han.

LES MER OM NORWAY CUP HER

Flere detaljer vil «mannen med de ville ideer» ikke røpe til oss, men han forteller at han har en dialog med BSK.

– Blir det noe av, vil det skje i løpet av to-tre år, tror jeg. Det blir et overraskende arrangement med mer enn tusen deltakere, sier Osther hemmelighetsfullt.

Denne saken ble først publisert hos vår samarbeidspartner Nordre Aker Budstikke; www.nab.no