OSLO: – Jeg hadde ikke forventet det, så det var jo utrolig morsomt å bli kåret til årets dommer. Jeg ble veldig overrasket over at jeg ble nominert i det hele tatt, sier Fatemeh.

Vi møter 24-åringen en drøy uke etter prisutdelingen, og sesongen nærmer seg slutten.

– Sesongen har vært utrolig gøy. Jeg føler at jeg har blitt gradvis tryggere på nivået i Toppserien, og det har vært en omstilling. Jeg trives veldig godt med å dømme, og jeg synes det er gøy å få reise rundt å dømme kamper, sier Fatemeh.

Dette er en pris som betyr mye.

- Det er en ære og det gir meg motivasjon til å arbeide videre med å utvikle meg som dommer, forteller Fatemeh.

Tok dommerkurs

Fatemeh begynte sin karriere som fotballspiller i Bjørndal IF, men da hun var 14-15  kom interessen for dømming.

– Jeg tror hele laget meldte seg på dommerkurs, og så dømte vi barnefotball i en cup.Men det var ikke alle som valgte å fortsette, det er jo en tøff oppgave hvor man må tåle å høre mye dritt. Og man må tørre å ta avgjørelser, sier Fatemeh.

Selv fattet hun raskt interesse .

– Jeg dømte hovedsakelig barnefotball. Da jeg var rekruttdommer dømte jeg bare J13-kamper, og jeg synes det var skummelt nok. Men det gikk jo fint, og det var ikke noe hetsing og sånn, sier Fatemeh.

Siden har det gått steg for steg for 24-åringen.

– Jeg bodde tre år i Trondheim etter videregående, og der oppe hadde de ikke 1. divisjonslag. Så da dømte jeg en del 2. divisjon kvinner. Tilbake i Oslo fikk jeg dømme 1. divisjon kvinner igjen, og jeg fikk også være med på NORCORE-dommerskole med opplegg i forkant av og under Norway Cup i 2015. Det var veldig lærerikt, og jeg fikk dømme J19-finalen i Norway Cup, sier Fatemeh.

Kort tid etter debuterte hun i Toppserien i kampen mellom Stabæk og Kolbotn.

– Det var en stor opplevelse, og en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg fikk totalt fire kamper, så jeg ble rangert året etter, sier Fatemeh.

Denne sesongen har det i alt blitt ni kamper som hoveddommer, i tillegg har hun dømt privatlandskamper på ulike aldersnivå.

God støtte fra foreldrene

Fatemeh, som har foreldre fra Iran, er i dag et av få eksempler på jenter med minioritetsbakgrunn i toppfotballen.

– For min del har det ikke hatt så mye å si at mine foreldre ikke er etnisk norske da jeg er født og oppvokst i Norge. Mine foreldre har vært en god støtte gjennom dømmingen, og kjørt meg til og fra kamper, sier Fatemeh.

Etterhvert har hun sett at det stadig blir færre jenter med minioritetsbakgrunn i idretten.

- Både som spiller og som dommer er det uheldig at minioritetsjenter faller fra oftere enn norske jenter, det er synd, sier Fatemeh.

- Hva kan gjøres for at flere med minioritetsbakgrunn blir i idretten?

- Det å få fram mestringsfølelse og glede hos alle, ikke bare hos jenter med innvandrerbakgrunn, tror jeg er viktig. Det viktig å vise at man ser kvalitetene hos en spiller eller dommer slik at personen føler seg sett, forteller Fatemeh Zangeneh.