MALMØYA: – Det var veldig stort, og litt overraskende. Jeg var egentlig ikke forberedt på å ta gull. Jeg tenkte egentlig bare at jeg skulle gjøre mitt beste, sier Mathea.

For 15-åringen begynte med roing for kun ett år siden, og har i tillegg tilbragt et halvt år i Spania. Dermed kunne konkurransegrunnlaget vært bedre.

– På grunn av mye skole, så har det vært lite fokus på trening dessverre. Jeg har deltatt på tre-fire regattaer på vannet, men aldri i NM, sier Mathea.

Men nå ble det altså full klaff på første forsøk.

Fra nervøsitet til gull

Roerne hadde kun et heat, og  ikke mye tid å gjøre det på.

– Jeg var ganske nervøs, for jeg hadde sett hvor slitne de andre var fra før, sier Mathea.

Og det ble spennende.

– Hanna fra klubben lå lenge to meter bak meg, og plutselig stivnet hun. Da kom en annen jente bak meg. Jeg ville ikke at hun skulle vinne. Det er greit å tape for en fra Ormsund, men jeg vil ikke tape for en jeg ikke kjenner, smiler Mathea.

15-åringen rodde imidlertid det hele i land, og dermed sitt første NM-gull innendørs med to sekunders margin foran Tønsbergs Ida Kyvik Sandvik.

– Da jeg var ferdig smilte jeg bare, og klemte treneren min, sier Mathea.

I tillegg vant hun stafettgull sammen med Amanda Hofbauer, Maya Kristoffersen og Hanna Elisabeth Grude.

– Jeg rodde første etappe og vi vant med over 20 sekunder over Bærum. Det var veldig gøy. Jeg var veldig hes da jeg kom hjem fordi jeg hadde heiet så mye på laget, sier Mathea.

Skal kjempe mot de store gutta neste år

For litt mer rutinerte Nicolay Bjønnes Yngsdal ble det også en fin helg med ett gull på singel og en sølvmedalje på stafetten.

- Det var stort. Dette er mitt siste år som junior, så det er siste gang jeg hadde litt sjanse på en god stund. Nå må jeg opp og slåss mot de som er en god del større og som har veldig mye erfaring, sier Nicolay.

Men det betyr ikke at han har tenkt å gi seg så lett.

- Nei, er du gær'n. Jeg kan hvertfall gi de store gutta et lite år før jeg kommer og slår dem, sier han med et lite glimt i øyet.

- Hva er målet ditt på sikt?

- På sikt så må det være å komme seg til et OL eller flere. Det er kjedelig å gi seg hvis man kommer til bare ett OL, men komme til flere. Se på Tufte, han har jo holdt på med OL i 20 år nå. Så jeg må jo klare det jeg også, sier Nicolay.

PS. Også flere av Ormsunds stafettlag hentet medaljer.