(Avisa Oslo) – Siste melding er fra Helsfyr T-bane, skriver Sporveien på Twitter.

– De skal angivelig også ha lurt personer inn på Kiwi Fyrstikktorget for å ta ut penger. Vi advarer kunder mot disse personene.

Ifølge sporveiens pressekontakt, Cato Asperud, var det politiet som tok kontakt og informerte om at det trolig var to personer som utga seg for å være billettkontrollører.

– De opererte i området stasjonen og gangarealet opp til Fyrstikktorget. Vi har gått igjennom videokameraene, men ikke sett noe.

Følger med på kameraene

Asperud forteller at de har gått ut med informasjon til publikum både over høyttalerne på stasjonen og på Twitter.

– Vi har informert på alle T-banestasjoner og omdirigert vektere til Helsfyr for å se om ser noen. Vi har også en som sitter og følger med på overvåkningskameraene.

Ifølge Asperud har de falske kontrollørene bedt publikum på T-banen om å ta ut kontanter på Kiwi Fyrstikktorget dersom de ikke kan gjøre opp for seg.

– Vi har kontaktet Kiwi og spurt om noen har vært der og tatt ut kontanter. Det var det heldigvis ikke, så hvordan det har forløpt videre kjenner vi ikke til.

Anbefaler publikum å være våkne

Asperud sier til Avisa Oslo at situasjonen i kveld viser at det er grunn for publikum til å være våkne.

– Sporveiens billettkontrollører skal alltid bære synlig identifikasjon. Våre kontrollører håndterer heller ikke penger, slik at ilegges du et gebyr så kan du gjøre opp kontant, men det foregår alltid med kortterminal eller med et gebyr som du får i posten. Og du får alltid kvittering.

Asperud sier videre at Sporveien heller aldri gjennomfører kontroller med bare to ansatte.

– Vi er alltid mange flere, så det skal være lett å gjennomskue.

– Det er heldigvis ikke et utbredt problem for oss. Sist gang vi hørte om dette var for to år siden. Men det kan selvsagt forekomme og da er det greit å vite at publikum alltid kan spørre om legitimasjon.

– Blir politianmeldt

Rustad sier de falske billettkontrollørene blir politianmeldt dersom de blir identifisert.

– Hvis de blir tatt, så blir de politianmeldt på lik linje med all mulig annen kriminalitet. Utfordringen kan være at vi ikke får tatt dem.

Han presiserer likevel at Sporveien har mye videoovervåkning på T-banestasjonene, og vil gjennomgår disse.

– Det vil kunne være mulig å gjenkjenne noen der. Om man ikke blir tatt den ene gangen, så kan man bli tatt neste gang. Det kan føre til ganske høye erstatningskrav, sier han.