Gå til sidens hovedinnhold

Støtteerklæring for bevaring av Midtåsen-skogen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nordstrands Blad hadde den 7. mai et stort oppslag om at verdifulle hundremeterskoger på Midtåsen kan bli nedbygget med over 500 boliger. «Dette er ikke stedsutvikling, men stedsavvikling» sier Dagny Thurmann-Moe, på vegne av beboerne i området. Vi støtter fullt ut hennes fortvilelse og håper at bydelspolitikerne stopper de ødeleggende planene.

Disse skogsområdene, med høye trær, med knauser, blomster og fuglesang – og et nettverk av koselige og fredelige stier – er en berikelse.

Her bygger barn sine hemmelige hytter, hit søker barnehagene på sine små utflukter, her luftes hunder, og her kan du lufte dine egne tanker på en stille kveldstur. Her kan du følge årstidene på nært hold. Det er her du hører om bokfinken er ankommet, og det er her høsten spiller ut sine farger for deg. Snarveier og «barnetråkk» snor seg mellom trærne. Ingen trafikk. Bare natur. Eller er det «bare» natur? Noe som bør omdannes for å få verdi?

Les også

Nordstrand kan få helt nytt boligkvartal – rekkehus og blokker kan gi over 500 boliger på Midtåsen

Utbyggernes planer vil være helt ødeleggende. Likevel hevder de at dagens naturkvaliteter skal bevares samtidig som området «utvikles»!

Det er selvsagt ikke mulig når hundrevis av boliger skal oppføres. Det lokkes med kafé, klatrepark og fugletårn. Kafeer er det allerede mange av i nærområdet, dagens trær er en ferdig klatrepark, og hva skal de med fugletårn når fuglene har stukket av? For gjør du skogen for liten, eller deler den opp, faller artene fra.

Her er en hilsen fra 30 fuglearter som i dag bruker Midtåsen skogsområde: Flaggspett, Svartspett, Bokfink, Grønnfink, Pilfink, Gråspurv, Grønnsisik, Gråsisik, Kjøttmeis, Blåmeis, Spettmeis, Munk, Møller, Gransanger, Løvsanger, Stillits, Svarttrost, Rødvingetrost, Gråtrost, Måltrost, Rødstrupe, Ringdue, Stær, Svarthvit fluesnapper, Linerle, Hønsehauk, Spurvehauk, Kråke, Skjære, Kaie.

Les også

Grunneier vil bygge 500 nye boliger på Midtåsen. Boliglaget sier nei. Nå møtes partene i retten

Byantikvaren har betegnet dette som et særskilt område, både på grunn av de fine naturområdene og femtitallsblokker i tidsriktig stand. Dagens beboere setter stor pris på at blokkene er «pakket inn» i ordentlig natur.

Området er attraktivt nettopp på grunn av trærne og det grønne preget. Et fint miljø å vokse opp i, og å bli gammel i. Ganske fredelig, uten gjennomgangstrafikk. Mange verdier går tapt hvis utbyggerne får slippe til. Her er ikke behov for «tilrettelegging». All endring vil forringe området.

Vi ber lokalpolitikerne om å tenke mer på dagens beboere enn på innflyttere som ikke har noe forhold til stedet. Et begrep som fortjener å bli brukt er «stedstap»: Sorgen over å miste et område man er glad i.

Les også

Mener Midtåsen-planer blir for omfattende - men støtter en utvikling

Dette er ikke en sak som bare berører Midtåsen-beboerne, men også menneskene i områdene omkring. Vi er blant de mange som har stor glede av å svinge innom skogspartiene langs Midtåsen på våre turer.

Nordstrandområdet er nå sterkt nedbygget og hundremeterskoger for lengst borte de fleste steder. Det foreligger mye dokumentasjon om hvor verdifulle slike naturpartier er for menneskenes helse og trivsel (se for eksempel rapporten «Naturopplevelse, friluftsliv og vår psykiske helse», utgitt av Nordisk Ministerråd i 2009).

Vi vil også sitere byråd for byutvikling i Oslo kommune, som foruten å planlegge hundre tusen nye trær i Oslo sier: «Nye trær er bra og viktig, men det er mye viktigere å ta vare på trærne vi har. Derfor bør det være en høy terskel for fjerning av trær».

Altfor mange verdifulle grøntområder går tapt fordi politikerne gir etter for enkeltsaker uten å tenke helhet. Det blir en ulykkelig bit-for-bit-politikk der ingen overskuer helheten, og der byens rester av ordentlig natur jevnt og sikkert går tapt. Denne saken er en god prøve på om politikerne mener alvor med å stoppe tapet av trær og naturområder i Oslo.

I disse virustider blir helse prioritert over alt annet. Trivsel og livskvalitet er også helse.

Les også

Fortviler over at Andersendammen på Nordstrand gror igjen: – Ufattelig trist hvis en av bydelens få grønne lunger skal ende som en sump!