Det er et hav av sushi-muligheter

SUSJI-SJEF: Johnny Hua åpnet Nori Sushi i Sandstuveien på Brattlikollen i 2011. Det har vært en stor suksess. I fjor måtte han utvide kjøkkenet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

SUSJI-SJEF: Johnny Hua åpnet Nori Sushi i Sandstuveien på Brattlikollen i 2011. Det har vært en stor suksess. I fjor måtte han utvide kjøkkenet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Sushi har blitt den nye fredagstacoen, sier Johnny Hua, tidligere elektriker og interiørdesigner, som bestemte seg for å bli sushikokk.

DEL

BRATTLIKOLLEN: – Nå? Nei, det er jo fredag og straks fullt kjør på kjøkkenet. Du kan komme på mandag, sier Johnny Hua. Daglig leder av Nori Sushi på Brattlikollen, på telefon.

Å tro at fredag ettermiddag var et godt tidspunkt å intervjue innehaveren av, ifølge seg selv, Lambertseter-områdets travleste sushirestaurant, var muligens litt naivt. Fredag er den mest hektiske dagen i uka på sushirestauranten i Sandstuveien.

– Før var det grandis og taco på fredagskveldene. Nå vil folk ha fredags-sushi, smiler Hua.

Han åpnet Nori Sushi på Brattlikollen i 2011. Sommeren 2014 måtte kjøkkenet utvides for å kunne tilfredsstille den økte etterspørselen.

LES OGSÅ: Junkfood-monopolet på Sæter er over

Mer helse = mer sushi

Den norske ganen har vendt seg til den populære japanske retten. Sushitilbudet i Oslo har blomstret de seneste årene.

Også i vårt område har mulighetene til å kjøpe seg et brett med rå fisk på ris, blitt mange. Flest i Bydel Nordstrand, men også Østensjø og Søndre Nordstrand har fått flere tilbud. Og det utvides stadig.

Så sent som i desember åpnet Sushi på Holtet, og fylte tomrommet etter Jonoe. Og tidligere på fjoråret så Skullerud Sushi og Asiatisk mat dagens lys, like ved t-banen.

Hua på Brattlikollen har sin klare teori på hvorfor vi nordboere har fått øynene opp for sushi.

– Før var det kebab–steder overalt. Men folk har blitt mer bevisst på helse, trening og hva de putter i munnen. Sushi er både sunt og godt.

FRISTENDE: Mange har fått øynene opp for sushi. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

LES OGSÅ: Røde Hatt på Oppsal er konkurs

Fra interiør til sushi

Hua var elektriker og interiørdesigner, da han i 2011 bestemte seg for å endre levebrød.

– Jeg så at det var et marked, og følte jeg hadde grunnlaget og ferdighetene til å få det til.

Inspirasjonen hentet han i utlandet, og selvsagt Japan.

– Der er det så sinnsykt mye å velge i når det kommer til sushi. Det er et hav av muligheter, sier Hua.

– Bokstavelig talt, sier vi.

– Så må det selvfølgelig tilpasses kundegrunnlaget og etterspørselen her. Både når det kommer til smak og råvårer for å passe norske ganer. Mest populært er laks, tunfisk og kveite. Jeg prøver å utvide repertoaret litt etter litt. Har du hørt om kyllingmaki? Nesten ingen her har det, men i Oslo sentrum har det blitt populært. Jeg har begynt så smått å ta det inn i menyen. Kundene må bli kjent med smakene før vi kan ta det inn for fullt, sier Hua.

LES OGSÅ: Har aldri opplevd lignende burgermotstand

Fakta om sushi

  • Sushi er en japansk matrett som består av «shari» (kokt ris tradisjonelt tilsatt risvineddik, sukker og salt) kombinert med andre ingredienser kalt «neta», ofte bestående av rå fisk og annen sjømat.
  • Sushi blir tradisjonelt sett servert sammen med soyasaus kalt «murasaki», syltet ingefær kalt «gari», oppkvernet japansk pepperrot kalt «wasabi» og grønn te kalt «agari».
  • «Maki» er den runde biten med sjømat og noe annet godt i kjernen, og tangplater og ris rundt.
  • «Nigiri» er den avlange risballen med et stykke sjømat på toppen.
  • «Sashimi» er tynne fiskeskiver uten noe annet rundt. Strengt tatt er det derfor ikke sushi i det hele tatt, siden sushi altså betyr marinert ris.

Kilde: Godfisk.no og Store norske leksikon

LES OGSÅ:  Kaffegalleriet på Sæter stengt

Artikkeltags