Har du sympati for nordmenn med fritidsboliger i Sverige?

Gjennom hele pandemien har vi stort sett blitt beskrevet som en gruppe egoister som ikke er med på dugnaden. De av oss som har stått frem med egen identitet har mottatt hets og trusler, ved å offentlig uttrykke støtte for våre ønsker om å kunne ta i bruk våre feriesteder med reise direkte, handle i Norge og unngå nærkontakter har delvis medført sosial utestengelse. Noen har ansvar for dette.

Vi er inne i en periode som er den skumleste og mest surrealistiske perioden de fleste av oss har opplevd. Det føles vanvittig! Mange er har vært engstelige det siste året. Fortsatt er det en frykt, og det er ligger en klam hånd over hele det norske folk.

Sverige har også håndtert pandemien på en helt annen måte enn Norge, og da er det naturlig at ingen vil vi skal reise over grensa. Tillitt er gitt til nordmenn flest som holder seg innenfor grensen mot Sverige.

Les også

La oss få bruke hodet og hytta vår!

I tillegg har vi alle fått livene totalt snudd på hodet. Noen i større grad enn andre, og da virker et ønske om å dra på hytta smålig. Det kan man forstå.

Noen er permittert og arbeidsledig og har levd på sterkt begrenset inntekt gjennom hele pandemien. De har slitt med tanker om dystre fremtidsutsikter og frykt for å ikke komme tilbake i arbeidslivet. Eller kultur-Norge som må sitte med følelsen av å ikke være til nytte, eller bety noe for samfunnet. Dere betyr noe, og er dypt savnet!

Ungdommer har startet på nye studier i nye byer, men uten mulighet til å finne sin plass i et sosialt fellesskap når alt av omgang foregår på nett. Som har gått glipp av ett helt år med dannelse av vennskap og kjæresteforhold.

Barn som ikke har fått deltatt på fritidsaktiviteter, fått feiret egen bursdag eller blitt invitert i en eneste bursdag fordi ingen valgte de som en del av kohorten.

De som bor alene og som ikke har hatt noen å klemme på. De som bor mange i trange leiligheter i byen.

Skole- og barnehageansatte har hatt et svært krevende år, og står i episenteret av smitten uten å bli prioritert til vaksiner. Som må gå på jobb hver dag og vite at det er stor mulighet for at de selv blir smittet - og kan smitte noen de er glad i.

Det samme med helsearbeidere, som står midt i krisa hver eneste dag. Folk flest kan ikke forestille seg hvor slitne de er nå etter ett langt år.

Noen har fått dødelige diagnoser dette året, som har visst at de har liten tid igjen, og den tiden har de måtte leve i isolasjon. Noen har mistet familiemedlemmer og måtte sørge sammen på avstand.

Så hvorfor i alle dager skal du i det hele tatt bry deg om nordmenn med fritidseiendommer i Sverige? Vi er 12.000 med fritidseiendom på den andre siden av grensen, vi lever med omveltningene av denne pandemien også på andre områder i livet enn at vi ikke har tilgang til hytta.

Vi er også de permitterte og arbeidsledige, skuespillere og musikere, unge studenter og barn i barnehage og skole. Vi er barn med utviklingshemminger, som har mistet tilgang for tilrettelagt fritidsbolig. Vi bor alene, og vi bor i sammensatte familier i trange leiligheter.

Vi er skole- og barnehageansatte og helsearbeidere. Og ja, dessverre har noen av oss dødd av sykdom dette året og andre har mistet sine kjære.

Så kanskje det er noen av oss som kunne hatt behov for liten pause og kanskje til og med litt medfølelse? Og vær så snill, ikke si at vi ikke er med på dugnaden. Denne dugnaden har kostet oss masse, og vi har alle bidratt så det monner.

Vi må i karantene etter opphold på egen eiendom, uansett om vi har levd i karantene mens vi har vært på eiendommen. Nå må vi også interneres på karantenehotell. Det har ikke vært en eneste endring på reglene gjennom hele pandemien for oss.

Vi krever ikke mye. De 460.000 med hytter i Norge får stadig tillitt til å etterleve de samme forhåndsreglene som vi har foreslått.

Vi ønsker ikke å bli smittet eller ta med smitte tilbake til Norge. 90 prosent av fritidseiendommene ligger i landlige omgivelser. Vi har foreslått å leve som i karantene mens vi er på hytta. Vi vil være på eiendommen vår. Vi har gått med på å handle med alt vi trenger hjemmefra og begrense tiden vi er der til 72 timer, som FHI foreslo, men regjeringen sier nei. Det vil si, de har gjennom et helt år nektet å gå i dialog med oss, så den eneste kommunikasjonen de har foretatt seg er gjennom rettsaken.

Staten ble dømt fordi de ikke la frem noen smittevernfaglig begrunnelse og heller ikke hadde gjort noen forholdsmessighetsvurdering. Dette har de fortsatt ikke kommet med i anken, med det bryter regjeringen med viten og vilje både grunnloven, EMK (menneskerettighetene) og EØS-avtalen. Selv om du ikke har fritidseiendom i Sverige, bør du være bekymret for nordmenns hardt opparbeidede demokratiske prosesser. Det viser seg at regjeringen gjør som de vil, uten å mene at de trenger å redegjøre for avgjørelser eller gi innsyn i prosesser.

De aller fleste av oss har vært med på denne dugnaden i like stor grad som deg. Noen til og med i større grad. Vi trenger en pause. Vi trenger å kunne reise frem og tilbake til egen eiendom i egen bil, uten kontakt med andre enn husstanden. Når du kaller oss egoister kaller du ditt barns lærer egoist fordi han ønsker seg en helg på hytta. Du kaller sykepleieren som pleiet moren din egoist, og du kaller bussjåføren og besteforeldre i risikogruppen for egoister, fordi vi ber om en pause. Vi trenger at du sier fra hvis du er enig, så politikerne ikke bruker din taushet til å fortsette å dømme oss.