Jeg fikk låne denne for å ta noen foto av Televimsen. Den var hos meg noen timer før han ville hjem igjen. Jørn Nordvik fikk den av sin bestemor i cirka 1970, så den har stor affeksjonsverdi for ham.

Det står et stykke om Televimsen i turheftet "Historietur på Holmlia", men her er litt informasjon for deg som ikke kjenner til historien.

Televimsen var et Ivo Caprino-produkt og det var moren hans Ingeborg som formskapte den på Snarøya. Den ble imidlertid "født" på Holmlia. Her på Nordre Ås lå en gipsfabrikk som het Figur Kunst AS. De mangfoldiggjorde Televimsen og selveste Ivo Caprino skal ha vært her ute for å inspisere produksjonen. Det skal ha gått veldig bra og figurene ble en stor suksess.

NRK kjøpte eneretten til Televimsen for 3500 kroner (!) og figuren hadde eget TV-program på 60-tallet. Den ble berømt over det ganske land.

På caprino.no får vi et bedre innblikk i hvordan det startet:

"I 60-årene skulle Televimsen bli en av Caprino Filmcenters mest kjente karakterer. Han ble opprinnelig skapt som en pausefigur. Den gang var det ofte teknisk feil under sendingene. Han ble derfor hurtig en svært populær kar på skjermen og snart ble det naturlig å gjøre ham levende.

Hans første opptreden ble som konferansier i et reportasjeprogram fra Caprinos atelier. Etter hvert oppsto han i sitt eget program hver 14. dag på fjernsynet, i lang tid i samspill med en av Norges mest kjente og kjære skuespillere, Rolf Just Nilsen."

Noen av disse Televimsen-figurene er blitt verdifulle samleobjekter og de mest sjeldne kan gå for flere tusen kroner. Denne blå Televimsen-figuren skal være en av de sjeldne, da samlere sier at det er mest de røde som er i sirkulasjon. Jeg er ingen ekspert, men det er jo interessant å konstatere disse opplysningene for familien Nordvik på Holmlia.

Takk til Liv og Jørn Nordvik for lånet. Fotoene skal inn i en ny spennende trykksak som omhandler kunst- og industrihistorie fra Holmlia (utgis neste år).