Gå til sidens hovedinnhold

Til minne om Oddmund Graham

Minneord

En visjonær og samtidig realistisk internasjonalist, en god venn og en elsket pater familias gikk bort 8. juni.

Oddmund Graham var født i Sarpsborg i 1936. Han mistet tidlig sin far og en eldre bror, men fikk en trygg og god oppvekst på Nordstrand, som han alltid bar i sitt hjerte og senere fikk komme tilbake til. Han begynte i utenrikstjenesten i 1962, med bakgrunn fra Marinen, NHH og Stanford University.

I Buenos Aires og Helsingfors fikk han og hans kjære dansk-fødte kone Lisa fire flotte barn på fem år; Kristian, Anders, Martin og Maija. Senere ble arbeidsfeltet multilateralt økonomisk samarbeid, som er helt nødvendig for å løse de store utfordringene kloden står overfor. I Genève ble han for alvor aktivt engasjert i sin største lidenskap: miljøsaken. Han spilte en nøkkelrolle i fremforhandlingen av ECE-konvensjonen om langtransporterte luftforurensninger. Det var et viktig gjennombrudd for internasjonalt miljøsamarbeid, og medførte at det store problemet med sur nedbør i blant annet Norge, ble bortimot eliminert.

I 1980 rammet tragedien den godt sammensveisede familien, da hans elskede og omsorgsfulle Lisa døde fra mann og fire tenåringer.

Ved hjemkomsten ble Oddmund leder for en ny Nord/Sør-enhet med ansvar for det økonomiske samarbeidet for å bedre u-landenes kår. Arbeidet med Gro-kommisjonens rapport om bærekraftig utvikling sto også sentralt. Denne porteføljen var midt i blinken for Oddmund. Han kombinerte et sterkt engasjement med realisme og forståelse for det oppnåelige. «Vi er i millimeterbransjen» var ett av hans faste uttrykk når noen syntes det tok for lang tid å bringe over 170 FN-medlemmer til enighet.

I denne perioden ble han gift med Elisabeth Bryhn, og de forble venner etter at ekteskapet ble oppløst.

I 1989 ble Oddmund departementsråd og øverste embetsmann i Miljøverndepartementet og ble i MD til han gikk av med pensjon i 2004. Blant annet ledet arbeidet med de internasjonale klimaforhandlingene. Oddmund var nordist med liv og sjel og en mester i å utnytte nordisk samarbeid for å oppnå de beste resultater.

Oddmund fant igjen kjærligheten, i en finsk kollega, Birthe Ivars. De fikk sammen to prektige barn, Jonathan og Julia. Oddmund fikk bo hjemme på sitt kjære Nordstrand helt til det siste, også etter at sportsmannen og tennisspilleren opplevde skrantende helse mot slutten.

Oddmund var eksepsjonelt sosial og flink til å omgås folk av alle kategorier. Hans varme, empati, humor og hans sang og gitarspill skaffet ham utallige venner i inn- og utland. Han var en raus, oppmuntrende og god sjef, kollega og venn, og viste også stor omsorg for våre familier.

Vi minnes ham med takknemlighet og glede.