(Avisa Oslo): En 36 år gammel mann er nå satt under tiltale for drapsforsøk etter en skyteepisode på T-banen søndag 15. august 2021.

I tiltalen er det beskrevet hvordan han skal ha rettet en ladd kaliber .45-pistol mot hodet til en annen mann – og trukket av.

«Han lyktes ikke i sitt forehavende idet patronen hadde mangelfull tennsats og ikke lot seg avfyre», står det i tiltalen.

36-åringen skal deretter ha rettet et annet skytevåpen – en kaliber .32 revolver – mot mannen og avfyrt flere skudd. Fornærmede ble truffet i venstre bryst, høyre skulder og ryggen.

Deretter skal tiltalte ha løsnet ett skudd mot en annen mann inne i T-banevogna. Prosjektilet traff ham i høyre skulder og medførte skader på spiserøret, en pulsåre og punkterte begge lungene hans.

Ladd pistol på restaurant

Mannen er også tiltalt for trusler på en restaurant på Tveita tidligere samme dag. Da skal han ha rettet en ladd pistol mot hodet til en mann og spurt om han ville dø – før han slo ham to ganger i ansiktet.

Statsadvokat Asbjørg Lykkjen, som har tatt ut tiltalen, har varslet at det kan bli aktuelt å påstå forvaringsdom for 36-åringen. Det er satt av syv dager til rettssaken mot mannen, som starter i Oslo tingrett 30. mai.

Det er uklart hvordan han stiller seg tiltalen.

Avisa Oslo har vært i kontakt med forsvarer Øyvind Bratlien, som foreløpig ikke har noen kommentar til saken.

Thomas Klevenberg er bistandsadvokat for den ene fornærmede. Han forteller at hans klient er glad for at saken nå nærmer seg en avslutning.

– Det har vært en vond opplevelse – også å gjenoppleve det under etterforskningen. Han ser nå fram til å bli ferdig, sier Klevenberg.

Politiet: Ingen relasjon

Ifølge politiet skal de fornærmede ha vært tilfeldige ofre, i den forstand at de ikke hadde noen relasjon til 36-åringen forut hendelsen.

Det ønsker foreløpig ikke Klevenberg å gå nærmere inn på.

– Jeg vil ikke kommentere selve bevisførselen før rettssaken, sier bistandsadvokaten.

Overfor sin tidligere forsvarer Daniel Storrvik har 36-åringen hevdet at skuddene falt i forbindelse med en slåsskamp.

– Det har skjedd i forbindelse med en konflikt, en slåsskamp. Det har vært viktig for ham å presisere at det ikke var tilfeldige ofre, eller at det var rasistisk motivert, slik det har vært spekulasjoner om, uttalte Storrvik kort tid etter hendelsen.

Ventet på å sone voldsdom

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, har ikke den nå tiltalte 36-åringen vært særlig samarbeidsvillig overfor politiet. Blant annet nektet han i lang tid å stille i avhør.

Om han har forklart seg i senere tid, er uklart.

Mannen er straffedømt en rekke ganger tidligere. I 2011 ble han dømt til forvaring i seks år med en minstetid på fire år, for blant annet drapsforsøk.

Forvaringen ble senere forlenget med ett år av Nedre Romerike tingrett, i dag Romerike og Glåmdal tingrett, før 36-åringen til slutt ble løslatt i 2017.

Da skyteepisoden skjedde ventet mannen på å sone en dom fra januar 2021, der han ble dømt til ett års fengsel for vold. Egentlig var han innkalt til soning 27. juli samme år, altså knappe tre uker før skytingen. Den ble imidlertid utsatt med én måned til 26. august, har Kriminalomsorgen tidligere bekreftet overfor Avisa Oslo.